nlc.hu
Egészség

Ezért tépkedjük a bőrt az ujjunkon

Kiderül, miről árulkodik, ha tépkedjük a bőrt az ujjunkon

A bőr folyamatos tépegetése nem csak egy rossz szokás, ami sok kellemetlenséget okoz, komoly bajt is jelezhet.

Ha kiáll egy kis darabka bőr a körömágyon, vagy nagyobb beszakadás is van, az mindenképpen zavaró és idegesítő. Az ember ilyenkor legtöbbször sajnos piszkálni kezdi, amivel csak még rosszabbra fordul a helyzet, még jobban beszakad. Bár nem teszünk magunknak jót a bőr piszkálásával, egy bizonyos mértékig ez normális, ösztönös reakció. Ám sajnos sokunkkal előfordul az is, hogy a dolog, kényszeressé válik, és szinte folyamatosan piszkáljuk, tépkedjük a köröm melletti bőrt. Ez már sajnos komoly szorongásra utal.

Vissza a biztonságos közegbe

A köröm körül lévő bőr felsértésének, piszkálásának többféle módja van. Kezdjük azzal, amikor nemcsak az ujjainkkal piszkáljuk és tépkedjük a bőrt, hanem harapdáljuk, le is rágjuk. Ez csakúgy, mint a körömrágás a szoptatás aktusához vezethető vissza. Ugyanis az nem csak a táplálkozásról, hanem a biztonságról és a kötődésről is szól. Nem csoda hát, hogy visszavágyunk abba az állapotba, és tudat alatt az ujjunk, bőrünk, harapdálásával próbáljuk visszaidézni.

Figyelemelterelés

Maga a tevékenység, amíg tépkedjük a bőrt, remekül leköti a figyelmet, és addig sem kell a zavaró dolgokra koncentrálni. Amikor pedig éppen nem csináljuk, de a késztetés megvan, és az ellen harcolunk, akkor szintén kivonjuk magunkat az éppen aktuális problémák, nehézségek alól, hiszen nem azokkal törődünk, hanem azzal, hogy valahogy kibírjuk, hogy ne tépjük tovább a bőrt.

A tünetet nem szabad figyelmen kívűl hagyni

A bőr tépkedése komoly szorongást jelezhet (Fotó: Pexels)

Önbüntetés

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a letépkedett, lerágott bőr, begyulladt körömágy stb. igen fájdalmas tud lenni. Ezért önbüntetésnek is kitűnő, mert bizony a legtöbben, tudatosan, vagy tudat alatt magunkat hibáztatjuk és ostorozzuk mindenért. Valamint az összetépkedett bőr csúnya látványt is nyújt, így még meg is bélyegezzük magunkat. A bőrtépkedéshez hasonló egyébként a hajtépkedés is, ami a szorongás egy még súlyosabb formájára utal.

Semmi baj?

Sokan szokták csodálkozva emlegetni, hogy épp nem történt semmi rossz dolog, de mégis tépkedték a bőrt… Az igazság az, hogy a félelem és a szorongás nem csak akkor van jelen az életünkben, amikor tudunk is róla. Ha csak akkor tépkedjük a bőrt, vagy rágjuk le a körmünket, amikor nyilvánvalóan izgulunk valamiért, például egy nyilvános szereplés, vagy egy vizsga miatt, az még a jobbik eset. De ha szorongóak vagyunk, az nem csak ilyenkor, hanem folyamatosan munkál bennünk, ezer kínzó kérdést megfogalmazva: Elég jó, elég szép vagyok-e? Meg tudok-e felelni? Biztonságban vagyok-e… nem tudunk róla, de ezek folyamatosan harsognak bennünk és az ezek okozta szorongás váltja ki a bőrtépkedést. Nemrég kiderült egyébként, hogy sajnos mostanában még többet szorongunk és stresszelünk, mint egyébként.

Mi lehet a megoldás?

A probléma gyökeres megoldásához a szorongás okát kell megtalálnunk és megszüntetnünk. Érdemes leülni és átgondolni, hogy mi az, ami nyomaszt minket és miért. Ha egyedül nem megy, megéri szakember segítségét kérni. A szorongás ugyanis az egész életünket beárnyékolhatja. Ráadásul több legyet is üthetünk egy csapásra. Ha megszüntetjük, vagy megtanuljuk kezelni a szorongást, sokkal felszabadultabb életet élhetünk, és a bőrtépegetést is abba tudjuk majd hagyni.

Felszíni megoldásként segíthet, ha műkörmöt csináltatunk, vagy sokaknál már a géllakkos manikűr is beválik. Ilyenkor fizikailag is nehezebb a tépkedés, és a megváltozott külalak miatt a késztetés is kisebb rá. Természetesen férfiaknál ez nem opció, náluk segíthet például egy teljesen színtelen, viszont nagyon rossz ízű körömlakk, amit direkt erre a célra gyártanak, kapható patikákban és néhány drogériában is.

A műköröm fizikailag segíthet

A műköröm vagy a manikűr csak felszíni megoldást nyújthat (Fotó: Pexels)

Olvass még többet a szorongásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top