nlc.hu
Egészség

A koronavírus-fertőzés új szövődménye

Bizonyított szövődmény: gyulladás alakulhat ki az agyban a koronavírus-fertőzés miatt

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a koronavírus-fertőzés számos szervet megbetegít, de most egy újabb tanulmány készült a lehetséges szövődményekről.

Újabb szövődményét igazolták a koronavírus-fertőzésnek amerikai kutatók, a világ egyik vezető orvosi folyóiratában, a The New England Journal of Medicine-ben publikált tanulmány szerint a COVID-19 következtében gyulladás alakulhat ki az agy egyes régióiban. A kutatás készítői 50 év feletti, krónikus betegségben szenvedő, koronavírus-fertőzés miatt elhunyt betegek szerveit vizsgálták, és arra jutottak, hogy az agyban található vérerek károsodhatnak az immunválasz miatt. 

 

Hogy a koronavírus-fertőzésnek milyen rövid és hosszan tartó hatásai vannak, arról már nagyon sokszor lehetett olvasni. Egyes szakemberek szerint a koronavírus hosszan tartó egészségkárosodást okozhat az egészséges szervezetben is, vannak, akik a hosszú távon fennálló tüneteket már csoportosították is, attól függően, hogy mely szerveket érintenek, illetve mikor jelentkeznek. Az agyban észlelhető, illetve neurológiai tünetekről is többen beszámoltak már. Az orvosok tapasztalatai szerint a fertőzés következtében stroke, agyi eredetű rohamok, agyvelőgyulladás-szerű tünetek is felléphetnek egyes betegeknél.

Kocsán Réka, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének szakgyógyszerésze a koronavírus elleni oltóanyaggal az intézet oltópontján 2020. december 27-én.

Kocsán Réka, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének szakgyógyszerésze a koronavírus elleni oltóanyaggal az intézet oltópontján 2020. december 27-én (Fotó:
MTI / Czeglédi Zsolt)

A legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top