nlc.hu
Egészség

Indonézia oltási terve

Indonéziában a frontvonalon dolgozók után nem az időseket, hanem a fiatalokat oltják be

A világ negyedik legnépesebb országában kínai vakcinával indították a tömeges oltást.

Indonézia egyike azon országoknak, ahol jóváhagyták a kínai CoronaVac védőoltás alkalmazását, és miután Joko Widodo elnök megkapta az első vakcinát, szerdán kezdődött meg a tömeges oltás.

Az oltás ingyenes minden indonéz állampolgárnak, és az oltási terv alapján az egészségügyi dolgozók, a közalkalmazottak és más veszélyeztetett csoportokba tartozók élveznek elsőbbséget. Ez a világ számos más pontján is így zajlik, a BBC szerint azonban Indonéziában a frontvonalon dolgozók után nem az időseket, hanem fiatalokat, pontosabban a a fiatalabb, 18 és 59 év közötti munkavállalókat oltják be. A kormány egyik tanácsadója, Amin Soebandrio szerint azért kell őket előre venni, hogy azok, akik kimennek a házból dolgozni meg találkozni a barátaikkal, éjszaka kevésbé vigyék haza a családnak a fertőzést, és remélhetőleg az intézkedéseknek köszönhetően hamarabb fel tudják majd pörgetni  a gazdaságot. 

A CoronaVac védőoltás az indonéz teszteknél 65,3% százalékban mutatkozott hatásosnak, míg a Brazíliában a klinikai vizsgálatok alapján  50,4 százalék a vakcina hatásossága, írja a BBC. Hozzáteszik, hogy Indonéziában idősebb embereket nem vontak be a tesztekbe, csak a 18 és 59 év közötti korosztály volt a vizsgálat alanya. Többek között ez is az oka annak, hogy várnak az idősek beoltásával, Dr. Siti Nadia Tarmizi, az egészségügyi minisztérium szóvivőjének közlése szerint ők majd a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca vakcináját kapják majd meg.

Indonézia kb. 270 millió lakosával a világ 4. legnépesebb országa, és a legnépesebb muszlim többségű ország, és Délkelet-Ázsiában ott van a legtöbb koronavírus-fertőzött. A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a regisztrált fertőzöttek száma a 846 765, a haláleseteké pedig 24 645, a gyógyultak száma 695 807, és a kormány adatai szerint a fertőzöttek nyolcvan százaléka a munkavállalók közül kerül ki. 

(via 444)

Az új koronavírus ellen oltanak be egy egészségügyi dolgozót a Bali szigetén fekvő Denpasarban 2021. január 14-én.

Az új koronavírus ellen oltanak be egy egészségügyi dolgozót a Bali szigetén fekvő Denpasarban 2021. január 14-én (Fotó: MTI / EPA / Made Nagi)

Még több hír a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top