nlc.hu
Egészség

Húsz kilót fogyott, hogy donor lehessen

20 kilót fogyott az apa, hogy fiának adhassa fél máját

Csecsemő kórházban

Mondanánk, hogy nehéz döntés előtt állt, de nem: az amerikai apuka, Sean Kelley gondolkodás nélkül kemény fogyókúrába kezdett, hogy megfelelő állapotba kerüljön a májtranszplantációhoz. Nem kapott, hanem adott: szervének egy részét egyéves fiának „ajándékozta” – írja a Good Morning America

A kisfiú Alagille-szindrómában szenved; ez egy öröklődő betegség, amely a szívet és a májat támadja meg. Seannak és feleségének, Josie-nak hét gyereke van, közülük hármuknál mutatták ki a kórt. Egy másik fiának három hónapos korában nyílt szívműtétre volt szükség, az egyik lányuk enyhe viszketéssel megúszta a szindrómát, a legfiatalabbnak, Sawyernek azonban májátültetésre van szüksége. Kezelőorvosa szerint egy hónapja sem lenne hátra donor nélkül.

Apja úgy kezdett fogyókúrába már a fiú megszületése után – hiszen már ekkor látta, baj van –, hogy nem is tudta, megfelelő-e a mája saját fiának. Ahhoz azonban, hogy egyáltalán esélye lehessen a donorságra, megfelelő fizikai állapotban kell lennie. Tudta: testtömegindexe és súlya akkor lesz elfogadható, ha húsz kilótól megszabadul. Azóta eltelt több mint egy év, és sikerült, igaz, az út nem volt könnyű. Sawyer egyszerre ismerkedett a diétával és az edzéssel, feleségét pedig az állandó méricskéléssel kergette az őrületbe. Mindennap többször mérlegre állt, hiába mondta neki Josie, hogy hetente egyszer éppen elég lemérnie a súlyát. Így azonban, hogy célja volt – nem is akármilyen –, fel sem merült, hogy feladná.

Aztán egy napon megjött a hívás: nemcsak átment a teszten, hanem tökéletes donornak is bizonyult. A műtétre december közepén került sor. Sikeres volt: a fiú májfunkciói javultak, hosszú távú gyógyulás várható.

A kiemelt kép illusztráció, forrás: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top