nlc.hu
Egészség

Müller Cecília nyilatkozta a koronavírus brit variánsáról

Müller Cecília szerint számolni kell azzal, hogy a brit vírusvariáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Emiatt még fontosabb a higiéniás szabályok betartása, és lazítások sem várhatóak egyelőre. De szerencsére az eddig megismert mutációkkal szemben hatékonynak tűnnek a forgalomban lévő vakcinák.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján szó esett a koronavírus új, brit variánsáról, amit nemrég magyarországi fertőzöttekben is kimutattak. 

Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

– mondta Müller Cecília, aki a HVG kérdésére válaszolva elmondta, jelenleg 4 főnél fedték fel az angol mutánst, a pécsi szakemberek viszont 5 esetről tudnak, és nem mindegyik hozható összefüggésbe utazással.

Müller Cecília arról is beszélt, kedvező tendencia látható a járvány számaiban, de ez nem ad okot semmiféle lazításra, hiszen a környező országokban ismét emelkedett a fertőzöttek száma, és szerinte a higiéniás szabályok betartása – a vírusmutációk miatt – még fontosabb, és megemlítette azt is, hogy a jelenlegi kutatások alapján a forgalomban lévő vakcinák a különféle vírusmutációk ellen is működnek. 

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is:

  • Kedden újabb Pfizer-szállítmány érkezik az országba, ami további 36 500 fő beoltását teszi lehetővé. Ebből a dózisból azok is kapnak, akik a második oltást veszik fel az oltóanyagból.
  • 3000 fő beoltására alkalmas orosz vakcina szintén megérkezett az országba, ezeket továbbra is vizsgálják.  Müller szerint a közeljövőben fog lezajlani az orosz gyártóhelyen az a helyszíni vizsgálat, amit a magyar szakemberek most a kínai vakcinával kapcsolatban végeznek Kínában.
  • Ami pedig a kínai vakcinát illeti, elmondta, hogyan ugyan egy régebbi technológián alapszik (vagyis inaktivált vírust tartalmaz – a szerz.), de ez a technológia nem elavult, és több más oltásunk is ez alapján működik.
Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója megmutatja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyét 2021. január 12-én. (Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd)

Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója megmutatja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyét 2021. január 12-én (Fotó: MTI Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd)

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top