nlc.hu
Egészség

A magyar hatóságok engedélyezték az orosz és az egyik brit vakcina alkalmazását

Magyar engedélyt kapott az orosz és egy brit vakcina

Ezzel hazánkban az EU-s országoknál előbb vethetik be a két készítményt.

 

A magyar hatóságok engedélyt adtak az AstraZeneca és a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák alkalmazására – írja az Origóra hivatkozva a Portfolio.hu. Amennyiben az információ hiteles, ez annyit jelent, hogy Magyarországon az uniós országoknál előbb kezdődhet meg a kétféle védőoltás beadása. 

Az AstraZeneca “oxfordi” néven is emlegetett vakcináját már használják Nagy-Britanniában, az EU-ban azonban csak január végétől várható a bevezetése. A védőoltás előnye a Pfizer-BioNTech vakcinájához képest, hogy egy sima hűtőszekrényben is tárolható, nincs szükség -70 fokos különleges tárolóegységekre. 

A Szputnyik V nevű orosz vakcinának pedig csak februárban kezdődhet az uniós engedélyeztetési folyamata, így az még később érkezhet meg az uniós országokba. 

Megkapta a magyar engedélyt egy brit és egy orosz covid-vakcina

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A Portfolio értesülései szerint az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájából a tavalyi év végére mintegy 200 millió adagot gyártottak, a megfelelő engedélyek birtokában idén ezt a mennyiséget már havonta képes lesz előállítani a cég.

További híreink a koronavírus témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top