nlc.hu
Egészség

Menstruációs kehely fertőtlenítése

Így fertőtlenítsd a menstruációs kelyhet!

A menstruációs kehely tisztításakor tilos erős vegyszereket használni, azonban az eszköznek mégis tökéletesen sterilnek kell lennie. Elmondjuk, hogyan fertőtlenítsd helyesen.

A menstruációs kehely környezetkímélő, költséghatékony és rendszeres használói szerint kényelmes alternatívája a tamponoknak, illetve a betéteknek. A többször használatos szilikon pohárka esetében azonban kulcsfontosságú az alapos fertőtlenítés. Fontos tisztázni, hogy az intimkehely elmosása és fertőtlenítése között jelentős különbség van. Az elmosás eltávolítja ugyan a lerakódások, a baktériumok és a szagok egy részét, azonban az eszköz ilyen állapotban még nem áll készen a biztonságos használatra, ahhoz ugyanis teljesen sterilnek kell lennie.

Menstruációs kehely

Fontos a fertőtlenítés (Fotó: Getty Images)

Első használat előtt

Az újonnan megvásárolt menstruációs kelyhet az első használat előtt is fertőtleníteni kell! Indíts azzal, hogy a kezeidet és magát a kelyhet is elmosod folyóvíz alatt, kímélő, illatanyagmentes tisztítószerrel! Az erősebb tisztítószerek használata ilyenkor és a későbbiekben is kerülendő, ugyanis azok a hüvelybe jutva súlyos irritációt is okozhatnak. A következőket SOHA NE használd az intimkehely tisztításához: antibakteriális szappan, olaj alapú szappan, illatos szappan, szódabikarbóna, fehérítő, mosogatószer, hidrogén-peroxid, alkohol, ecet. Kaphatók ugyanakkor speciálisan az eszköz tisztítására való tabletták, ezeket általában ugyanott tudod megvásárolni, ahol magát a kelyhet.

A sterilizáláshoz az intimkelyhet áztasd forrásban lévő vízbe – ha van fertőtlenítő tablettád is, azt is dobd bele – és hagyd benne 10 percig! Ügyelj arra, hogy ne süllyedjen le az edény aljára, akkor ugyanis odaéghet. Miután kivetted a vízből, tedd félre és hagyd teljesen kihűlni, illetve megszáradni! 

Menstruációs kehely

Fogkefével sikáld át! (Fotó: Getty Images)

A menstruáció napjaiban

Az előzetesen sterilizált intimkelyhet alapos kézmosás után fogd csak meg és felhelyezés előtt is még egyszer öblítsd el! Használat után ürítsd ki és lehetőség szerint azonnal mosd ki a csap alatt. Ha ezt valamilyen oknál fogva nem tudod megtenni – például mert nyilvános mosdóban vagy – akkor is törölgesd el vécépapírral! A lehető legideálisabb, ha legalább 2 vagy 3 darab intimkehellyel rendelkezel és minden cserénél egy steril darabot helyezel fel. Ha ez nem áll módodban, két használat között akkor is legalább forró vízzel alaposan mosd el az eszközt!

A menstruációs kelyhet minden esetben forró vízben sterilizáld, az előző pontban már ismertetett módon! Fertőtlenítheted ugyanakkor a mikrohullámú sütőben is: áztasd egy pohár vízbe és tedd be a mikróba 3-5 percre! 

A menstruáció végén mindig sikáld át a kelyheket egy – kizárólag e célra tartott – fogkefével, hogy a legapróbb szennyeződéseket, szagokat is eltávolítsd róla, majd ezt követően végezd el a fertőtlenítést!

Menstruációs kehely

A hozzá járó zsákban tárold! (Fotó: Getty Images)

Tárolás

A legtöbb intimkehelyhez egy kis zsákot is adnak, mely alkalmas a tárolására. Lényeges, hogy ebbe csak tiszta, steril és teljesen száraz állapotban tedd be az eszközt, a fertőtlenítésre váró kelyhet soha ne ebben tartsd! Ha a gyárilag hozzá járó tasak tönkremenne vagy elveszne, lehetőleg 100 százalék pamutból készült, jól szellőző darabbal pótold! A műanyag doboz vagy tasak alkalmatlan a menstruációs kehely tárolására.

Két menstruáció között hűvös, száraz helyen tartsd a kelyheket!

via

Fertőtleníts!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top