nlc.hu
Egészség

D-vitamin: ezért nélkülözhetetlen a szervezeted számára

D-vitamin: ezért nélkülözhetetlen a szervezeted számára

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amiből, ha hiányt szenvedünk, biztos, hogy nem marad észrevétlen. A hiány nyomot hagyhat az immunrendszerünkön, a csontjainkon, sőt, még az izmaink működését is befolyásolhatja.

A D-vitamin nemcsak az immunrendszerünk, hanem a csontjaink, fogaink, izomzatunk megfelelő működéséhez is kulcsfontosságú. De pontosan, mi mindenben segít a szervezetünknek ez a vitamin?

A D-vitaminhiány tünetei

Ha alacsony a szervezetünk D-vitamin-szintje, annak sokszor egyértelmű jelei vannak – persze, ehhez tudnunk kell, milyen tünetekre érdemes figyelnünk. Hozzá kell tennünk azonban, hogy a D-vitaminhiány nem minden esetben jár tünetekkel, de ettől függetlenül a szervezetünk megsínyli a vitaminhiányt.

A D-vitaminhiányra gyanakodhatunk, ha gyakran tapasztalunk hangulatzavarokat, levertséget – ezek a rövid távú hatásai. De ha a szervezetünk már régóta hiányt szenved, az az immunrendszer gyengüléséhez, és a fertőző betegségekre való nagyobb fogékonysághoz vezethet, sőt: a betegségből történő felépülés ideje is hosszabbra nyúlhat.

A D-vitamin azonban nem csupán az immunrendszerünkre van hatással. Izomfájdalmakat, izomgyengeséget válthat ki, és a csontjaink egészségére is hatással lehet. Megnőhet a csonttörések esélye, könnyebben kialakulhat csontritkulás, és különböző gyulladásos betegségekre – mint amilyen az ínygyulladás – is hajlamosabbak lehetünk.

A D-vitaminhiány legsúlyosabb szövődménye az angolkór, ami a csontok és az izmok fejlődési rendellenességéhez vezethet gyerekkorban. Azon gyerekek esetében, akik nem jutnak elegendő mennyiségű D-vitaminhoz, gyakoribb lehet a csonttörés, a csontdeformitás, mint amilyen az X- vagy az O-láb, és a fogproblémáik is nagyobb eséllyel lehetnek.

A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára

A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára (Fotó: Getty)

Hogyan lehet ideális a D-vitamin-szintünk?

Nemcsak a D-vitamin-szintedet emelheted, hanem a hangulatodat is befolyásolhatod azzal, ha a szabadidőd egy részét a szabadban, napfényben töltöd. A fényvédelemről azonban télen se felejtkezz meg: használj olyan arckrémeket, amik tartalmaznak UV-szűrőt!

Persze, tegyük hozzá: napközben leginkább csak a 4 falat látjuk a munkánk miatt, de akkor sem jobb a helyzet, ha éjszakai műszakban dolgozunk. Emiatt még nagyobb szükség lehet a D-vitamin alternatív pótlására.

Pótolhatod a D-vitamin egy részét azzal is, ha az étrendedbe beépíted a különböző zsíros húsú halféléket, gombákat, a májat és a tojást, hiszen ezek az ételek tartalmaznak a legnagyobb arányban D-vitamint. Azt azonban tudnod kell, hogy sem a napfény, sem az ételek nem pótolják azt a mennyiséget, amire szükségünk van.

Éppen ezért fontos, hogy étrend-kiegészítővel is támogasd a szervezetedet, már csak azért is, mert a megfelelő D-vitamin-szint elérése hetekbe, sőt, akár hónapokba is telhet. Ha szeretnéd leegyszerűsíteni az életedet, a hagyományos kapszula helyett választhatsz D-vitamin-spray-t is, amiből 1 fújás 1000 NE-nek felel meg, vagyis 2 fújással 1 másodperc alatt pótolhatod a napi D-vitamin-hiány megelőzéséhez szükséges napi mennyiséget.

Amit még fontos tudnod: mivel a D-vitamin zsírban oldódik, ahhoz, hogy a szervezeted valóban képes legyen hasznosítani, „jó” zsírokban gazdag ételeket is fogyasztanod kell. Vagyis, építsd be az étkezésedbe az olajos magvakat, a halakat és például az avokádót!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top