nlc.hu
Egészség

Kérdőív a gyerekeknek a bőrrákról

Online kérdőív tanítja a magyar gyerekeket a bőrrák felismerésére

A Szegedi Tudományegyetem kutatói szerint orvosi ismeret nélkül is nagy arányban felismerik a gyerekek a rosszindulatú bőrdaganatokat.
Bőrrák

A bőrdaganatok felismerésében segítő, játékos online kérdőívet állítottak össze Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika kutatói. Kemény Lajos, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, a kutatócsoport egyik tagja úgy fogalmazott: a hipotézisük szerint a jó- vagy rosszindulatú daganat felismeréséhez nem feltétlenül szükséges orvosi ismeret.

A klinika kutatócsoportja kétszer 15 fotóból álló, anyajegyekről és bőrrákokról készült képsorozatot állított össze. A vizsgálat első részében a kérdőív kitöltőinek megérzésük alapján kellett jó vagy rossz csoportba osztályozniuk a fotón látható bőrelváltozásokat. A rossz csoportba sorolt elváltozással sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A kutatás egyik újdonsága, hogy előzetes ismeret nélkül épít az intuíció alapján meghozott döntésre. Ez az elv a diákok körében működött, nagyon sokan helyesen válaszoltak. Meglepő módon a nyolcéves korosztály tagjai közül nagyon sokan, mintegy 80-90 százalékos arányban válaszoltak helyesen. A még most is folyó felmérésben eddig több mint ezren töltötték ki a kérdéssort.

A kutatás második része a tanulási folyamatot vizsgálja. A professzor szerint lényeges, hogy anélkül, hogy külön kitérnénk az anyajegyek színére, a szimmetriai jellemzőire vagy az úgynevezett csipkés szélekre, elég, ha sokszor látjuk az elváltozást és így egy idő után felismerjük azt. Az intuíció alapján történő felismerési mechanizmussal működik a mesterséges intelligencia is, a nagy számban ismétlődő esetek után a rendszer megtanulja a szükséges ismeretet.

A kisgyerekek sokkal jobban és gyorsabban tanulnak a felnőttekhez képest és reményeik szerint ezt a tudást otthon át is adják a szüleiknek. Ez azért is fontos, mert a különböző bőrdaganatok száma világszerte egyre növekszik. Csongrád-Csanád megyében évente csaknem 400 új melanomás esetet diagnosztizálnak. A korai stádiumban felismert melanomás betegnek csaknem 100 százalékos a gyógyulási esélye, míg késői felismerés esetében a túlélési esélyek drámaian csökkennek. 

A kérdőívet itt találod.

(MTI)

Ismerd fel a melanómát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top