Egészség

Tehetsz ellene (x)

 

Magyarországon évente megközelítően 8000 új emlőrákos esetet regisztrálnak.[1]

Az új páciensek egy részénél már a betegség előrehaladott állapotát diagnosztizálják, amikor a mellben kialakult daganat már átterjedt a test más részeire is.
Mégis, a 35-64 év közötti nők közel fele három éve, vagy még sosem járt mammográfiás vizsgálaton[2], pedig ez a legjobb módszer a mellrák korai felismerésére és ezzel a kezelés esélyeinek növelésére.

Mi tart vissza attól, hogy részt vegyél egy rutin szűrővizsgálaton?

Visszatérő indok, hogy a vizsgálat sugárterheléssel jár. Ez igaz, azonban a mammográfia okozta sugárterhelés alacsony.

És míg a spontán mellrák kialakulásának esélye százszor magasabb, mint a sugárzás következtében kialakuló daganaté, addig a korai felfedezés körülbelül 40 százalékkal csökkenti az emlőrák miatti halálozást.[3]

Lehet, hogy a koronavírus-járvány tesz óvatossá. A megfelelő óvintézkedések betartásával a fertőzés veszélye jelentősen csökkenthető és az egészségügyi intézményekben bevezetett intézkedések is az ellátás biztonságosságát szavatolják.

Talán a legsúlyosabb félelem, hogy találnak valamit a vizsgálat során. Az, hogy valaki nem megy el a szűrővizsgálatra, nem befolyásolja a daganat kialakulását. A vizsgálat célja, hogy a lehető legkorábbi stádiumban mutassa ki a daganatot, mert a korai felismerés jelentősen növeli a kezelés esélyeit.

Az is előfordulhat, hogy nem érkezett behívólevél. A 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló meghívót kapnak mammográfiára[4], és a háziorvostól vagy nőgyógyásztól is lehet beutalót kérni diagnosztikai vizsgálatra elváltozás vagy panasz esetén.

Ha panaszod van, vagy az önvizsgálat során elváltozást tapasztalsz, mint például a mellben vagy hónaljban tapintható csomó vagy göb, az emlőbimbó indokolatlan váladékozása, bőrmegvastagodás, behúzódás vagy narancsbőr a mell területén, az emlőbimbó behúzódása vagy befordulása, duzzanat, gyulladás, bőrpír, alak- vagy méretbeli változás az eddigihez képest, szokatlan, nem múló fájdalom vagy viszketés[5], akkor azonnal fordulj orvoshoz!

A koronavírus-járvány megváltoztatta a hétköznapokat, de az emlőszűrést és az esetleges kezeléseket nem szabad elodázni, mert a várakozás csak rontja a korai felfedezés és a kezelés esélyeit.

Hogyan csökkentheted a koronavírus-fertőzés kockázatát[6]

•         Viseld szabályosan az arcmaszkot, ügyelj arra, hogy az mind az orrot, mind a szájat takarja!

•         Rendszeresen moss kezet.

•         Tarts legalább 2 méteres távolságot másoktól.

•         Ne nyúlj az arcodhoz.

•         Mielőtt elindulsz, tájékozódj, akár telefonon, akár az adott intézmény honlapján keresztül, hogy milyen speciális szabályokat kell betartani az adott intézményben.

•         Ha koronavírus-gyanút vagy más fertőző betegséget észlelsz magadon, maradj otthon és a háziorvosodtól vagy szakorvosodtól kérj tanácsot.

•         Ha onkológiai kezelés alatt állsz, tartsd a kapcsolatot kezelőorvosoddal, ha úgy érzed, hogy támogatásra van szükséged, jó tanácsért fordulj a betegszervezetedhez.

Hogyan végezd az önvizsgálatot[7]:

•         20 éves kortól havonta egyszer, lehetőleg a menstruációs periódust követően, ha a menstruációd rendszertelen, akkor minden hónap ugyanazon a napján, végezd az önvizsgálatot.

•         Kezdd az emlők megtekintésével egy torzításmentes tükör előtt állva, látható-e jelentős nagyságbeli különbség, a bőr behúzódása, megvastagodása.

•         Nézd meg a melleid több irányból, csípőre tett, majd fej fölé emelt kézzel is.

•         Emeld fel a bal karod és a jobb kezed zárt ujjaival körkörös mozdulatokkal tapintsd át a bal melled, érzel-e göböt vagy csomót.

•         Bal válladdal feküdj egy párnára, bal karod nyújtsd a fejed fölé, majd a jobb kezed körkörös mozdulataival kívülről befelé, a mellbimbó felé haladva ismét tapintsd át a bal melled.

•         Ismételd meg a fenti vizsgálatokat ugyanígy a jobb oldaladon is.

•         Álló helyzetben vizsgáld meg a hónaljad és emlő-hónalj közötti területet úgy, hogy karod először a fejed fölé emeled, majd a törzsed mellé engeded.

•         Enyhén nyomd meg mellbimbóid, és figyeld, nem mutatkozik-e váladékozás.

A cikket a Novartis Hungária Kft. támogatta.

[1] http://stat.nrr.hu/ Nemzeti Rákregiszter

[2]https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/te_2019/index.html#szrsekenvalrszvtel

[3] https://egeszseghid.hu/mammografia-frissitett-eusobi-ajanlasok-a-noi-lakossag-tajekoztatasara/

[4] https://egeszseghid.hu/tudnivalok-az-ujraindulo-mammografias-vizsgalatokrol-es-az-egeszsegugyi-intezmenyekben-ervenyes-eloirasokrol/

[5] https://egeszseghid.hu/tudnivalok-az-ujraindulo-mammografias-vizsgalatokrol-es-az-egeszsegugyi-intezmenyekben-ervenyes-eloirasokrol/

[6] https://egeszseghid.hu/tudnivalok-az-ujraindulo-mammografias-vizsgalatokrol-es-az-egeszsegugyi-intezmenyekben-ervenyes-eloirasokrol/

[7] http://daganatok.hu/osszeallitas-a-szurovizsgalatokrol/emloszures-es-az-emlo-onvizsgalata/az-emlok-onvizsgalata

 

P3 szám: HU2102231888  Lezárás dátuma: 2021.02.23.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top