nlc.hu
Egészség

Norvég kutatók az AstraZeneca vakcináról

Norvég kutatók állítják, rájöttek, miért okozhat néha rosszullétet az AstraZeneca vakcinája

A norvég orvosok semmilyen más körülményt nem találtak az oltáson kívül, ami a vérrögképződést okozhatja.
AstraZeneca koronavírus-vakcina

Több más országhoz hasonlóan Norvégiában is ideiglenesen felfüggesztették az AstraZeneca koronavírus-vakcina beadását. Néhány esetben ugyanis mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia jelentkezett az oltás beadása után.

A norvég orvosok vizsgálni kezdték, miért lehettek rosszul néhányan, és most azt állítják, megtalálhatták az okát. A feltételezésük szerint ritka esetekben előfordulhat egy súlyos immunválasz, amelyet nagy valószínűséggel a vakcina vált ki – mondta a kutatást vezető orvos, Pål Andre Holme a Vg.no-nak.  Szerinte azért lehet valószínűleg a védőoltás az ok, mert semmilyen egyéb körülményt nem találtak, ami ezt kiválthatná.

Norvégiában 120 ezer embert oltottak be AstraZenecával, és csak néhány esetben fordult elő súlyos mellékhatás. Három 50 év alatti egészségügyi dolgozónál súlyos vérrögképződés alakult ki, egyikük meg is halt.

Az AstraZeneca vasárnap közölte: eddig 17 millió adag oltást adtak be az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban, de semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy a cég által az új típusú koronavírus ellen kidolgozott oltóanyag növelné a vérrögképződés kockázatát.

A WHO szerint sincs gond a vakcinával, az AstraZeneca használatát csak elővigyázatosságból függesztették fel, semmiféle ok-okozati összefüggés nem bizonyított a vakcina és tromboembóliás események vagy vérrögképződésekhez köthető egyéb állapotok között.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

AstraZeneca az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top