nlc.hu
Egészség

A harmadik hullám Szlovéniában

Bedurrant a járvány a délnyugati határ túloldalán

Bizonyos, hogy Szlovéniában már elkezdődött a világjárvány harmadik hulláma, miközben az ország még mindig a második hullám magas fertőzöttségi adataival küzd – ezt írta szombaton Twitter-bejegyzésében Mateja Logar járványügyi szakember, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportjának vezetője.

Az MTI közlése szerint Szlovéniában heti átlagban ötödével nőtt az új esetek száma a megelőző héthez képest. Logar szerint a szakértők már mindent elmondtak, amit tudtak, most az egyes emberek felelősségén és hozzáállásán múlik, hogy a tetőzés ne döntsön újabb csúcsokat. Janez Jansa kormányfő borúlátásának adott hangot közösségi oldalán. “Minden nappal közelebb vagyunk a vörös szakaszhoz” – írta, hozzátéve, hogy a megbetegedések többségét a gyorsabban terjedő brit vírusmutáns okozza. Jansa hangsúlyozta, hogy az idei április a tavalyihoz lesz hasonló, és emlékeztetett, hogy a járvány első hulláma után több hónapon át tartó lezárások következtek.

A főváros, Ljubljana látképe / Fotó: Unsplash / Greenvalley Picture

A főváros, Ljubljana látképe / Fotó: Unsplash / Greenvalley Picture

Szlovéniában szombatra 205 548-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában hat beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3967-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 485-en vannak kórházban, 88-an intenzív osztályon.

Másik déli szomszédunknál, Horvátországban az elmúlt napon 1186 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 256 805-öt. Szombatra tízen haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5753-ra emelkedett. Kórházban 931 beteget ápolnak, közülük 89-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniába szeret utazni a magyar, jó lenne idén is menni: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top