nlc.hu
Egészség

Kutatás a koronavírus-fertőzés utáni immunitásról

Friss kutatás: a fertőzésen átesettek több mint fele fél év után is védett

Jakab Ferenc virológus szerint azért a járványügyi intézkedéseket így is komolyan kell venni, és nagyon fontos, hogy minél többen megkapják a vakcinát.

A Lancet orvosi folyóiratban jelent meg a napokban egy tanulmány arról, hogy mennyire védettek azok, akik már átesetek a koronavírus-fertőzésen. Az eredményeket Jakab Ferenc magyar virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője egy Facebook-posztban foglalta össze. 

Mint írja, a kutatók összesen 164 beteg mintáit vizsgálták több időpontban, az utolsó vizsgálat 6 hónappal a tünetek megjelenése után történt. Ami az arányokat illeti:

  • 12 százalékuknál nagyon kevés antitestet mutattak ki,
  • 27 százalékuknál a betegség kezdete után 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő antitestszintet mértek, ami fél év után sok esetben annyira lecsökkent, hogy nem volt semlegesítő hatása,
  • 29 százalékuknál szintén 2-3 hétig volt magas az antitestek szintje, ami lassan csökkent, és fél év után is egyértelmű volt a semlegesítő hatás,
  • 32 százalékuknál pedig hat hónappal később is magas antitestszintet mértek.

Vagyis összességében az átvészelt fertőzötteknek 61%-ban  a tünetek kezdete utáni 180. napon is van „elégséges” semlegesítő antitest szintjük, vagyis rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.

Hogy kinek a szervezetében milyen magas az antitestek szintje, az nagyban függ attól, hogyan vészelte át a betegséget, súlyosabb tüneteknél magasabb antitest szint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is maradt a szervezetben. És a fenti számok alapján a fertőzésen átesett betegek legalább 39%-ánál alacsony (vagy teljesen negatív) a semlegesítő antitest szint. Jakab Péter emellett fontosnak tartotta kiemelni, hogy a sejtes immunitás alapját képező T-sejt válasz, minden csoportban hasonlóan magas volt, és azt is, hogy így is nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása, illetve a hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében nagyon fontos az, hogy minél többen oltassák be magukat.

(via 444)

Koronavírus

Fotó: Pixabay

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top