nlc.hu
Egészség

Elhúzódó Covid hatásai

A legsúlyosabb elhúzódó Covidban szenvedők 59 százaléka testi fájdalmakkal küzd a fertőzés óta

Elkészült az első szlovákiai tanulmány a hosszú Covid hatásairól.
Elhúzódó Covid

Az elhúzódó Covid hatásairól készített tanulmányt a szlovák Covidhelper nevű kezdeményezés: 3000 koronavírus-fertőzésen átesett személyt vizsgáltak, többnyire olyanokat, akik egészségesek, fiatal- vagy középkorúak – írja a Paraméter.

A résztvevők mintegy kétharmada jelezte, hogy a hétköznapi életvitelükben jelentősebb nehézséget észlelnek, mióta átestek a fertőzésen. Ilyen például, hogy gondot okoz nekik a lépcsőzés vagy a munkára való koncentrálás.

A fertőzés leküzdése után jelentkező tünetek alapján négy fokozatot határoztak meg, az 1-es a legenyhébb, a 4-es a legsúlyosabb tüneteket jelenti. Mind a négy fokozat esetében a leggyakoribb tünet a fáradékonyság volt. Az 1. fokozatba tartozók 50%-ánál jelentkezett, a 4. fokozatúaknál viszont már 90%-ban.

  1. A legenyhébb tünetekkel bíró személyeknél a leggyakoribb tünet továbbá a fejfájás (33%), a szaglás és ízlelés hosszabb távú elvesztése (28%), illetve a köhögés (27%) voltak.
  2. A második csoportba tartozóknál a fáradékonyságon kívül a szaglás és ízlelés elvesztése már 34%-nál jelentkezett, a fejfájás és a köhögés pedig 32%-nál.
  3. A harmadik fokozatba sorolt válaszadók 52%-a tapasztalt fejfájást, 44%-uknál megmaradt a köhögés, míg 42%-uk különböző testi fájdalmakkal küzd.
  4. A legsúlyosabb, negyedik kategóriába tartozó korábbi fertőzötteknél a fáradékonyság mellett 60%-ban megmaradt a köhögés, 59%-nál pedig a testi fájdalmak és 57%-nál a fejfájás.

Kiderült az is, hogy a hosszú Covid jobban sújtja a nőket (60 százalék), mint a férfiakat.

(Kiemelt kép: Pixabay/Engin Akyurt)

Elhúzódó Covid az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top