nlc.hu
Egészség

Lassítani fogja a járvány lecsengését a korlátozások feloldása

Az epidemiológus szerint lassítani fogja a járvány lecsengését a korlátozások feloldása

A Népszavának adott interjújában a szakember azt is elmondta, hogy platóztunk, azaz az új esetek számát tekintve mindenképpen túl vagyunk a harmadik járványhullám csúcsán. Ettől függetlenül azonban nem dőlhetünk hátra, mert ezek az értékek még mindig magasabbak, mint amiket a második járványhullám csúcsán láttunk.
járvány, utazás, koronavírus

Az epidemiológus a Népszavának többek között arról beszélt, hogy várható-e negyedik hullám, mire kell odafigyelni a lakosságnak, és hogyan történjen a tanítás, ha kinyitnak újra az iskolák, de még nincs mindenki beoltva. 

  • 40 százalékkal csökkent az átlagos napi regisztrált esetszám, ami mindenképpen pozitívum, azonban még mindig veszélyes zónának minősül: nagyságrendileg a második járványhullám csúcsának megfelelő értéknél járunk. Fontos, hogy a csökkenés üteme továbbra is ilyen gyors maradjon, hogy hamar elhagyhassuk a veszélyes zónát.
  • Az új esetek számát tekintve mindenképpen túl vagyunk a harmadik járványhullám csúcsán. Ettől függetlenül nem dőlhetünk hátra, mert ezek az értékek még mindig magasabbak, mint amiket a második járványhullám csúcsán láttunk.
  • Jelen pillanatban Magyarországon egyre magasabb az átoltottság, mind többen kérik a vakcinát, mostanra majdnem minden harmadik embert már legalább egyszer beoltottak. Napról napra fogy a SARS-CoV-2 fertőzésre fogékonyak száma.
  • A járványügy továbbra is készenlétben, folyamatosan készülnek a következő hullámra, miközben azt remélik, nem következik be.
  • Szerinte elengedhetetlen, hogy a lakosság is betartsa az elővigyázatossági szabályokat.Ha ugyanis a szabálykövetésük jelentősen romlik, akkor nagyon sokan kerülhetnek még súlyos állapotba, de ha egy darabig mindenki, még az oltottak is, viselik a maszkot, tartják a fizikai távolságot, akkor gyorsabban, kevesebb áldozat árán tudnánk lejönni a járvány csúcsról. 
  • Jöhetnek új variánsok, ez nyilván aggodalomra ad okot, viszont nem maradhatunk, nem élhetünk folyamatosan bezárva.
  • Amennyiben az iskolák újra kinyitnak és amíg valamennyi pedagógus meg nem kapja a második oltását, és azt követően nem telik el még további két hét, a tanároknak, illetve az iskolába járó diákoknak maszkot kellene viselni és távolságot kellene tartani. 

(Népszava)

Fotó: Pexels

Hírek az oltásokról:

  • Vakcina kisokos: ezek a Pfizer-BioNTech vakcinájának mellékhatásai
  • Beoltottak: most ihatok egy pohárral, vagy azzal rontom a koronavírus-vakcina hatását?
  • Vakcina kisokos: ezek a Szputnyik V vakcina mellékhatásai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top