nlc.hu
Egészség

Fényérzékeny bőrbetegség

28-szor diagnosztizálták bőrrákkal a napallergiás nőt

Vámpírként kell élnie a ritka betegségben szenvedő nőnek, különben folyamatosan bőrrák alakulna ki nála.

Vámpírként kell élnie egy nőnek, hogy megvédje magát egy olyan ritka, egymillióból legfeljebb egy esetben előforduló betegségtől, amely bőrét rendkívül érzékennyé és bőrrákra hajlamossá tette.

28-szor diagnosztizálták bőrrákkal a napallergiás nőt

Vámpírként kell élnie a napallergiás nőnek. Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

A 28 éves Andrea Ivonne Monroy-nak napközben átszínezett ablakok között kell a házban tartózkodnia a xeroderma pigmentosum miatt, ami bőrét rendkívül érzékennyé teszi a napfényre és hajlamossá a bőrrákokra.

Andrea elmondta, gyerekkora óta 28 alkalommal volt bőrrákja, 23 éves korától korai menopauzában is szenved, mert a betegség következtében teste gyorsabban öregszik, állandó hőhullámok is gyötrik. Szerencsére sosem akart anya lenni, így könnyebben viseli állapotát.

A kaliforniai bloggernek sokáig tartott elfogadnia másságát, pedig a betegségben szenvedők várható élettartama 37 év. Andrea eltökélt, mindent megtesz a kockázatok csökkentésére, utcára csak akkor megy, ha orvosi vizsgálatra hívják.

„Csak éjszaka tudok kimenni a lakásból, és mindenhova vinnem kell magammal egy mérőt, hogy ellenőrizhessem az UV-sugárzást” – ecseteli.

Andreánál diagnosztizáltak már bazális sejtes karciómát, melanómát, és számos rákmegelőző állapotot – amelyek úgy alakultak ki nála, hogy elsötétített ablakok és szupervastag függönyök mögött él egész nap. Ennek ellenére a nő hálás, hogy életben van.

(via)

Gondoskodj a szükséges fényvédelemről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top