nlc.hu
Egészség

Brit mutánsok és a védőoltások

Rusvai Miklós elárulta, mennyire ellenálló az oltással szemben a brit mutáns mutánsa

A brit variánsnak többfajta mutációja jelen van Magyarországon is, köztük valószínűleg olyanok is, amelyek agresszívabban terjednek.

A brit mutáns új variációja sem ellenállóbb a védőoltásokkal szemben. Az eddigi vizsgálatok szerint a brit mutáns Romániában már kimutatott új variációja sem ellenállóbb a védőoltásokkal szemben – mondta Rusvai Miklós virológus hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Rusvai Miklós elárulta, hogyan reagál az oltásra a brit mutáns mutánsa

Rusvai Miklós egy vakcinákról szóló tájékoztató videóban (Forrás: YouTube)

Hozzátette: ha esetleg van is, legfeljebb néhány százalékos lehet a hatékonyság csökkenése a védőoltásoknál.

A virológus szerint a brit variánsnak többfajta mutációja jelen van Magyarországon is, köztük valószínűleg olyanok is, amelyek agresszívabban terjednek, mint az eredeti brit változat. Ezzel is magyarázható, hogy az elmúlt hetekben Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma.

Fontos azonban hozzátenni,  ha a brit mutáns mutánsa megjelenik Magyarországon, a nyájimmunitáshoz szükséges 80 százalékos átoltottság sem lesz elegendő. Ezt Boldogkői Zsolt biológus mondta múlt héten, aki szerint a brit variáns egyik aminosav-változása befolyásolja a vakcinák hatékonyságát.

Még több hír a vackinákról 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top