nlc.hu
Egészség

Egydózisú Janssen-vakcina

Több mint 28 ezer egydózisú Janssen-vakcina érkezik Magyarországra kedden

A Janssen lesz a hatodik oltóanyag, amit használnak Magyarországon.

Újra ülésezett az operatív törzs, amelynek tájékoztatóján szó esett a vakcinákról, a pedagógusok oltásáról. Müller Cecília elmondta, hogy 2,9 milliónál többen kapták meg legalább az első oltásukat, 1,2 millióan pedig már a másodikat is, amely után két héttel már kialakul a védettség – írja a 24.hu.

28800 egydózisú Janssen-vakcina érkezik Magyarországra kedden

A Janssen vakcina (Fotó: Frederic J. BROWN/AFP)

A tiszti főorvos beszélt a vakcinákról is:

  • Kedden 28800 Janssen-vakcina érkezik Magyarországra. A Johnson & Johnson egyadagos vakcinája először érkezik az országba, ez lesz a hatodik oltóanyag, amit használnak Magyarországon. A vakcina főleg a honvédségi oltóbuszokra kerül.
  • A Sinopharm-oltás beadási protokollja nem változik, mert nem adott ki erre vonatkozó javaslatot a gyártó. Müller Cecília azt mondta, hogy ha tudományos bizonyítékok lesznek arra, hogy változtatni kell valamit ennek a kínai vakcinának a protokollján, akkor azoknak megfelelően döntenek erről.
  • A tiszti főorvos azt javasolta, hogy ne válogassunk a vakcinák között, mert minden nap újabb esély a megfertőződésre. A háziorvosoknál már megvan a regisztráltak teljes listája, és kaptak egy módszertani útmutatót is arról, hogy kik számítanak magas kockázatú krónikus betegnek. Müller Cecília azt mondta, ezek alapján a háziorvosoknak kell dönteniük, hogy kinek ajánlják fel az oltást a fiatalabbak közül, az életkor már másodlagos a kockázati csoportokhoz képest.
  • A tanároknak körülbelül 80 százaléka jelent meg az oltáson, árulta el Müller Cecília. Hozzátette, hogy a pedagógusoknak biztosítanak még egy oltási kört.

A járvány sajnos nagyon magas szinten tetőzött, ami abból következik, hogy nem növekszik a regisztrált új fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma viszont mindennap emelkedik. A szennyvízadatok stagnálást mutatnak. Kiemelte viszont, hogy még mindig nagyon sokan vannak kórházban, és arról is beszélt, hogy a fertőzést követő tüneteket is gyógyítani kell, ezért nyitottak poszt-covid ambulanciákat.

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top