nlc.hu
Egészség

Új gyógyszer a Covid-19 tüdőkárosítása ellen

Új gyógyszer akadályozza meg a Covid okozta komoly tüdőkárosodást

Az új típusú koronavírus számos negatív elváltozást képest okozni, de ezek közül kétségtelenül a leggyakoribb probléma a tüdőkárosodás. Egy tudósokból álló csapat kifejlesztett egy hatékony gyógyszert, amivel megvédhetik a betegek tüdejét.

Mojsze Hajtov, a moszkvai Kurcsatov Intézettől és Rudolf Valenta a Bécsi Orvostudományi Egyetemről egy olyan nemzetközi kutatócsapatot vezetnek, amely egy új gyógyszert fejlesztett ki a koronavírus okozta tüdőkárosodás ellen. Az új szert elég belélegezni, és ezzel meg lehet akadályozni a tüdőszövetek további károsodását – írja a 444.

A Covid-19 a tüdőre kiemelten veszélyes (fotó: Pixabay)

A Covid-19 a tüdőre kiemelten veszélyes (fotó: Pixabay)

Hasonló célból eddig az amerikai Regeneront használták, ami Covid-19 fertőzésen átesett emberek véréből származó antitesteket használt a kezeléshez. Az új hatóanyag azonban másképp működik, és már a klinikai tesztelés második fázisánál tart. Egy ribonukleinsavat egy hordozó peptiddel vegyítenek, így a hatóanyag célzottan a fertőzött sejtekbe kerül, ahol megakadályozza a vírus továbbterjedését. A ribonukleinsavba épített védőmechanizmus pedig megakadályozza, hogy a gyógyszer azonnal lebomoljon, és hatástalanná váljon. Az így keletkező folyadékot az asztmagyógyszerhez hasonlóan kell belélegezni naponta többször. A hatóanyagnak köszönhetően sok betegnél elkerülhető lehet majd a gépi lélegeztetés. Koronavírus elleni gyógyszereket magyar tudósok is fejlesztenek.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top