nlc.hu
Egészség

Nem kér több AstraZenecát és Janssent az EU

Úgy tűnik, nem kér többet az EU az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcináiból

Nem hosszabbítanak szerződést, jöjjenek inkább az mRNS-vakcinák.
AstraZeneca vakcina

Az Európai Bizottság a lejárata nem újítaná meg szerződését a vektorvakcinát gyártó cégekkel, inkább az mRNS-alapú oltóanyagok beszerzésére fókuszálna – írja a hvg. Az értesülés a La Stampától származik, de azt a Reuters hírügynökség is átvette. Ez azt jelenti, hogy az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinái idővel eltűnnének az Unióból, maradna a Pfizer és a Moderna. Az olasz egészségügyi minisztériumból származó információ szerint az EB erről „számos uniós tagállam vezetőjével egyetértésben” határozott.

A Johnson & Johnson kedden váratlanul bejelentette, hogy elhalasztja vakcinái európai szállítását. Mindezt azután, hogy az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) ajánlást adott ki arról, hogy elővigyázatosságból függesszék fel az alkalmazását, mivel hat embernél is vérrögök alakultak ki az oltás után két héten belül. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a cég vakcinája biztonságos, az EB most választ vár tőlük a lépés kapcsán.

Kiemelt kép: Samuel Fernández/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top