nlc.hu
Egészség

Vakcinamixelés

Előbb Szputnyik aztán Pfizer? Biztonságos-e a vakcinamixelés?

Csak feleannyi érkezett az orosz vakcina második dózisából, mint amennyire szükség lenne. Egyelőre nem tudni, hogyan kezelik majd a kialakult helyzetet…

Az RTL Híradónknak nyilatkozó virológusok szerint nincs semmilyen kutatás és így adat sem a vakcinamixelés hatásaira, de ellenjavallat sincs, több országban már így oltanak.

Koronavírus-vakcina

Veszprém, 2021. április 12. Bujdosó László osztályvezető-főorvos beolt egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. április 12-én (Fotó: MTI / Vasvári Tamás)

Németországban, mivel leállították az AstraZeneca beadását a 60 éven aluliaknak, a második oltás általában Pfizer. Magyarországon ilyen csak akkor fordul elő, ha az első oltásra heves allergiás reakciók alakulnak ki. Illetve tévedésből: a Ladánybene 27 énekese számolt be közösségi oldalán arról, hogy idős szülei a Moderna után kínai vakcinát kaptak, ugyancsak tévedésből, ami heves reakciókat váltott ki náluk.

Rusvai Miklós szerint minimális kockázata van az ilyen vakcinamixeléseknek. Boldogkői Zsolt szerint viszont a keresztbeoltások hatására semmilyen kutatás nem áll jelenleg rendelkezésre, és így felelősséget sem tud vállalni a vakcinagyártó egy esetleges probléma esetén.

Eközben csak feleannyi érkezett tegnap az orosz vakcina második dózisából, mint ahány első adag jött korábban. Ez az egyetlen vakcina, ahol a két oltás különbözik, és hivatalosan 21 napon belül kellene beadni a második adagot. Az operatív törzs nem válaszolt a híradó azon kérdésére, mit fognak tenni a kialakult helyzet megoldására.

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top