nlc.hu
Egészség

Immunrednszer működése

Te tudod, hogyan működik az immunrendszerünk?

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy szervezetünk teljesen védtelen a baktériumok, vírusok támadásai ellen immunrendszer nélkül. De azt már jóval kevesebben tudják, hogy működik! Segítünk!

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, aminek fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és az idegen anyagokat, és ha idegennel találkozik, akkor azt eltávolítsa, vagy megsemmisítse. Ebből következik, hogy amennyiben az immunrendszer jól működik, a test egészséges és védett marad, de ha működésében zavar támad, abból komoly baj lehet. 

Immunrednszer erősítése

Fotó: Getty Images

Hogy működik az immunrendszerünk?

Megkülönböztetünk nem specifikus, veleszületett, valamint specifikus, azaz szerzett immunitást.

Nem specifikus immunitás

  • Külső védőfunkciók: Ezek képezik az elsődleges fizikai és kémiai akadályt, hogy a káros anyagok a környezetből ne juthassanak be a szervezetbe. Ilyen védelmi rendszer maga a bőr, az általa termelt faggyú, a nyálkahártyák, a szemet védő folyadékfilm, a vizelet (urin), ami védi a húgycsövet a fertőzésektől, a nyál, a hüvelyfolyadék illetve a gyomornedv.
  • Belső védelmi mechanizmusok: Ha a kórokozóknak vagy az idegen anyagoknak sikerült áthatolniuk a bőr és nyálkahártya fizikai és kémiai akadályain, egy második védelmi vonallal találják szemben magukat. Ezeket olyan anyagok képezik, amelyek a kórokozókkal szemben hatnak (pl. interferonok, komplement rendszer, falósejtek – fagociták), természetes ölősejtek.

Specifikus védelem

A nem specifikus védelem mellett a szervezet specifikus védelmi rendszerrel is rendelkezik. Ez esetben a védekezés célzottan bizonyos kórokozók, idegen szövetek vagy vérsejtek ellen irányul. Azokat az anyagokat, amelyeket a test idegennek tekint, és védekezési reakciót indít ellenük, antigéneknek nevezzük.

  • A specifikus védekezés egy meghatározott antigén ellen irányul.
  • A szervezet „megjegyzi magának” az antigént, így később gyorsabban és hatékonyabban tud ellene fellépni.

A specifikus immunrendszer részeként különböző sejtek és szövetek látják el az idegen anyagokkal szembeni védelmet:

  • B- és T-limfociták, amik megfelelő inger hatására védekező reakciót váltanak ki.
  • Falósejtek
  • Antitestek

Mikor beszélünk immunhiányos állapotról?

  • ha az immunrendszer valamely összetevőjének vagy összetevőinek mennyisége nem elegendő,
  • esetleg a minősége nem megfelelő,
  • vagy valamely okból képtelen betölteni a funkcióját.

Az elsődleges immunhiányos állapot azt jelenti, hogy a betegségek a születés pillanatától jelen vannak, és az immunrendszer a szervezetet nem védi kellőképpen a fertőzések és más káros hatások ellen. A másodlagos immunhiányos állapotok környezeti ártalmak, a csontvelő megbetegedései, egyes fertőzések (például a HIV-vírus) és orvosi terápiák (például sugárkezelés vagy kemoterápia) kapcsán alakulnak ki. 

Az immunrendszer általában gyermek-, fiatal-, illetve felnőttkorban működik a legjobban, miközben a csecsemők, az idős emberek, és a terhes nők immunrendszere gyengébb. Betegségekhez vezet az immunrendszer túlzott reakciókészsége is (például allergiás folyamatok esetében, mint a bőrallergiák, a szénanátha, az asztma, egyes bélbetegségek, esetleg a gyógyszer- vagy az ételallergia).

Tudtad? Amikor az immunrendszer a szervezet saját, működésében nem megváltozott sejtjei ellen indít immunválaszt, autoimmun betegség jön létre. A kóros immunreakció a szervezet számos helyén kialakulhat és válthat ki makacs, nehezen kezelhető betegségeket.

Az alábbi tényezők gyengítik az immunrendszert

Kevés alvás

Ha nem alszunk napi 7-9 órát, akkor az immunrendszer nem tudja hatékonyan, gyorsan legyőzni a szervezetbe kerülő baktériumokat és vírusokat.

Alkohol

A rendszeres alkoholfogyasztás épp úgy károsítja az immunrendszert, mint az alkalmanként, nagyobb mennyiségben fogyasztott szeszes ital.

Stressz

A stressz immunrendszerre gyakorolt hatását több vizsgálat is alátámasztja. Sok más magyarázat közül az egyik, hogy a stresszhelyzetekben termelődő kortizol hormon tartós, vagy túlzott mértékű terhelés esetén az immunrendszer működését gátolja.

Vitaminhiány

Az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos az A-, C-, B6-, D- és E-vitaminok és folsav pótlásáról gondoskodnunk. Az ásványi anyagok közül a fertőzések elleni védekezés hatékonyságát szelén, réz, cink és vas segítségével növelhetjük. 

Tuti tipp:

Figyeljünk az étrendre, a rendszeres testmozgásra

A magas zsírtartalmú étrend idővel felboríthatja a bélbaktériumok egyensúlyát, ami elősegíthetné az immunválaszt.

Részesítsük előnyben a friss, rostban, vitaminokban gazdag ételeket.

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére. A mozgással támogatjuk az immunrendszert, a lelkünknek is jót tesz, oldja a szorongást és csökkenti a stresszt, úgyhogy minden érv amellett szól, hogy ne hanyagoljuk el, hanem tudatosan figyeljünk mindennap arra, hogy átmozgassuk a testünket.

(Források: wikipedia, webbeteg, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system)

Az egészséges életmód

(Nyitókép: Getty Images/ TARIK KIZILKAYA)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top