nlc.hu
Egészség

Immunrendszer támogatása

Nagy kérdés, de van válaszunk: így tudod támogatni az immunrendszeredet

Ahhoz, hogy immunrendszerünk kifogástalanul tudjon működni, nekünk is támogatnunk kell. Hogyan kezdjünk neki? Itt megtaláljátok a válaszokat!

Immunrendszerünket számtalan komoly megterhelés éri: helytelen táplálkozás, kialvatlanság, nagyfokú stressz, rendszertelen és mozgásszegény életmód és a környezetünkből ránk leselkedő milliónyi vegyi anyag. Az immunrendszer ezek dacára is hihetetlen dolgokra képes, hiszen legyőzi azt a milliónyi kórokozót, ami naponta bombáz bennünket, felismeri a hibás struktúrájú sejteket, amiket aztán gyorsan el is takarít, felismeri az egészségünket veszélyeztető anyagokat, és mindent megtesz azok hatástalanításáért. De ahhoz, hogy kifogástalanul tudjon működni, nekünk is támogatnunk kell, különben az állandó harcban kimerül, és alulmarad.

Az immunrendszer működését leginkább a következők határozzák meg:

Vitamin- és ásványisó-bevitel és tartalékok

Ha változatosan és egészségesen táplálkozunk, vagyis sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, húst és tejterméket fogyasztunk, kerüljük viszont a zsíros és cukros ételeket, akkor alapvetően már nem kell aggódnunk a vitaminok és ásványi anyagok miatt, mert benne vannak az ételünkben.

Az olyan ősi, fermentált, vagyis erjesztéssel készült ételek, mint a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta, a kovászos uborka vagy az érlelt sajtok fontos, hogy bekerüljenek az étrendünkbe, mert támogatják a bélflórát, így az immunrendszer épségét is.

A C-vitaminból, az egyik legfontosabb antioxidánsból még mindig csak napi 80 mg a hivatalosan javasolt mennyiség, de ha éppen le van gyengülve a szervezetünk, nagyobb adagban is alkalmazhatjuk. Szintén fontos szerepet játszik a fertőzések elkerülésében és az immunrendszer működésében a D-vitamin, így érdemes pótolni. Az E-vitamin lényeges antioxidáns és támogatja az immunrendszert, de szerencsére teljes kiőrlésű gabonából, tojásból könnyen hozzájuthatunk.

A vízháztartás

A víz testünk pótolhatatlan alkotóeleme, a nyiroknedv jelentős részét is ez alkotja. Ha tehát nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot (a felnőttek napi ajánlott folyadékbevitele 2-2,5 liter) romlik a szövetnedvek keringése, a sejtek anyagcseréje, így minden szervünk, így az immunrendszer tevékenysége is. Ne hagyjuk, a legjobb, ha szűrt tiszta vizet, hígított frissen préselt leveket és gyógyteákat fogyasztunk.

Pszichés hatások

Az állandósult kedvetlenség, szorongás és a depresszív hangulat, valamint a félelmek nagy fokban lerontják a szervezet ellenálló és megküzdő erejét. A tartós és nagyfokú stressz is megbénítják az immunrendszert. Ezért nagyon fontos, hogy a wellness jegyében ne csak a test ápolására, hanem a lelki harmónia megszerzésére is törekedjünk. Minél kiegyensúlyozottabbak vagyunk pszichésen, minél harmonikusabbak emberi kapcsolataink, annál könnyebb leküzdenünk minden bajt. Jógázzunk, játsszunk a kutyával vagy csináljunk bármit, amivel csökkenthetjük a minket érő stresszt.

Mi segíthet még?

  • A jó alvás támogatja immunrendszerünket. Alváshiány esetén a fertőzött sejteket azonosító és elpusztító védősejtjeink kevésbé működnek hatékonyan. Ilyenkor kevesebb antitest termelődik. Ezek azonban elengedhetetlenek a kórokozók (vírusok, baktériumok stb.) elleni küzdelemben, ezért előfeltételei annak, hogy egészségesek maradjunk, és mindenekelőtt lehetőleg ne betegedjünk meg.
  • A stressz mellett az alkohol és a nikotin az immunfunkció károsodásának egyik kulcsfontosságú tényezője. Mindenképp szabaduljunk meg káros szenvedélyeinktől!

Tipp: Segít a rendszeres sport is! Nem kell semmi bonyolult, önsanyargató és macerás dologra gondolni. Már az is rengeteget jelent, ha valaki napi 20 percet sétál, kocog vagy biciklizik. Legfontosabb, hogy örömét lelje benne, ne terhelje túl a szervezetét és rendszeres legyen.

Az egészséges életmód

(Nyitókép: Getty Images/ LumenSt)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top