nlc.hu
Egészség

Iskolai hiányzás: 100 ezer alsós nem ment iskolába

Több mint 100 ezer alsós diák nem ment hétfőn iskolába egy felmérés szerint

ADOM Diákmozgalom nem reprezentatív felmérése szerint legalább 100 ezer alsós diák nem ment iskolába a nyitás első napján.
Osztályterem

Valószínűleg az alsó tagozatos diákok 44 százaléka, több mint 100 ezer alsós tanuló nem ment ma iskolába – írja a Facebook-oldalán az ADOM Diákmozgalom a hétfő reggel indított felmérése alapján.

Szülőket, tanárokat és diákokat kérdeztek meg, több mint 27 ezer diák fedtek le így, majd a válaszokat kivetítették az összes alsós diákra. Bár a felmérés eredményei nem tökéletesen reprezentatívak, azt írják: még egy jóval alacsonyabb tényleges országos hiányzási arány esetén is valószínűsíthető, hogy több mint 100 ezer alsó tagozatos diák nem ment ma személyesen iskolába a nyitás első napján.

A hiányzók arányában osztályonként és iskolánként hatalmas különbségek alakultak ki:

  • van olyan nyírbátori 17 fős, valamint budapesti 27 fős osztály, ahol minden tanuló részt vett az órákon;
  • rengeteg helyen a többség hiányzott egy osztályban, például egy budapesti osztályban 25-ből 22 fő;
  • sok olyan osztály is akadt, ahol az összes diák otthon maradt: például egy mosonmagyaróvári 27 fős osztályból mind a 27 fő, egy csömöri 22 fős osztályból mind a 22 fő;
  • olyan beszámolók is érkeztek, ahol a szülői közösség kérésére egy osztály vagy iskola digitális tanrendben folytatta az oktatást.

Az otthon maradó diákok több iskolában online követhették az órákat, és akadt olyan tanár is, aki be tudta vonni az otthon tanuló gyerekeket, felszólította őket, ahogy a rendes tanórán is szokás.

Sok olyan beszámoló is érkezett azonban, ahol technikai okokból vagy felsőbb utasításra nem volt lehetőségük a pedagógusoknak online bekapcsolódási lehetőséget biztosítani a hiányzó diákoknak.

(Kiemelt kép: iStock)

Menjen vagy maradjon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top