nlc.hu
Egészség

A Johnson & Johnson Janssen vakcinája és a vérrögképződés

EMA: nagyon ritkán kapcsolat lehet a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek között

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nagyon ritka esetekben kapcsolat lehet a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek között.
A Johnson & Johnson Janssen vakcinája

Rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson Janssen koronavírus elleni vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden. Hozzátették, hogy az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az uniós gyógyszerfelügyeleti hatóság azután kezdte meg a Janssen-oltás utáni nagyon ritka vérrögképződéses esetek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig négy, később további két erre utaló esetet jelentettek. A jelentett esetek többsége 60 év alattiaknál, többségükben nők között fordult elő az oltást követő két héten belül.

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban konkrét kockázati tényezőt nem azonosítottak. Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) véleménye szerint ugyanakkor szükséges a vakcina termékinformációjának frissítése. Javaslatuk szerint az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”.

Megjegyezték, hogy a vizsgált esetek hasonlóságot mutatnak az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyagánál jelentkező nagyon ritka rendellenességhez.

A vérrögképződés szokatlan módon az agy sinus vénáiban, a hasi vénákban és az artériákban fordult elő. A vérrögképződés egyik elfogadható magyarázata, hogy a vakcina immunválaszt vált ki, amely hasonló állapothoz vezet, mint amely a heparinnal kezelt betegeknél néha előfordul. Az úgynevezett heparin indukálta trombocitopénia (HIT) a heparin kezelés egyik legsúlyosabb szövődménye, mely adott esetben tromboemboliás komplikációkhoz vezet.

Hozzátették, hogy a vérrögképződésre, vagy a vérlemezkék alacsony számára utaló jelek korai felismerésével elkerülhető az esetleges szövődmények kialakulása. A beoltottaknak haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, ha esetükben légszomj, mellkasi, vagy hasi fájdalom, fejfájás, vagy homályos látás tünetei jelentkeznek, illetve akkor, ha duzzanatot figyelnek meg a lábban, vagy apró vérfoltok jelennek meg a bőr alatt az injekció beadásának helyén kívül.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd)

Így halad az oltás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top