nlc.hu
Egészség

Minden ismert mutációtól véd a Szputnyik V

Az oltóanyag kidolgozója szerint a Szputnyik V az összes ismert koronavírus mutáció ellen véd

Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója egy interjúban fejtette ki, hogy vakcinájuk minden mutáció ellen véd, sőt azt is elmondta, hogy az év vége felé orrsprayként is hozzájuthatunk majd.

Gincburg szerint Szputnyik V-vel eddig világszerte 10-11 millió embert oltottak be. Mint mondta, az oltóanyag a SARS-CoV-2 minden ismertté vált változatával, így a brit, a dél-afrikai és a brazil mutációval szemben is védelmet nyújt, de a Gamaleja Intézet munkatársai két módszert is kidolgoztak a vakcina korszerűsítésére, ami lehetővé teszi annak módosítását a vírus jövőbeni változásaival szemben. Az akadémikus azt állította, hogy a védőoltás beadása után akár három évig is fennmaradhat a magas antitestszint, amihez hozzájárul a koronavírussal való állandó, az immunrendszert serkentő érintkezés. Bejelentette, hogy az év végén vagy 2022 elején a Szputnyik V már orrcsepp formájában is bevihető lesz a szervezetbe, ami különösen a gyerekek esetében könnyítheti meg a vakcinációt – írja az MTI.

A Szputnyik V-vel a palesztinokat is oltják (fotó: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images)

A Szputnyik V-vel a palesztinokat is oltják (Fotó: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images)

Gincburg úgy számol, hogy az orosz lakosság 70 százalékát novemberre sikerül majd átoltani. Ajdar Ismuhametov, a Covivac orosz vakcinát kifejlesztő Csumakov Központ vezérigazgatója szerdán a TASZSZ-nak azt mondta, hogy ez az oltóanyag is véd a koronavírus ismert változata ellen. Korábban a Vektor Központ is azt közölte saját EpiVacCorona elnevezésű készítményéről, hogy immunitást biztosít a brit, a dél-afrikai és a brazil mutációval szemben is. Az orosz operatív törzs által szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8271-gyel 4 727 125-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 126,5 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 255 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 514 317 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

További cikkeink a Szputnyik V vakcináról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top