nlc.hu
Egészség

Szakértők nyilatkozata a kormány vakcinatáblázatáról

Összetákolt, szégyenteljes: kiakadtak a szakértők a kormány vakcinatáblázatán

Nem fogták vissza magukat a tudósok, amikor meglátták a kormány által közölt „adatokat”.
Koronavírus-vakcina

Az oltások hatékonyságáról közölt táblázatot a kormány vasárnap, ezzel próbálják igazolni, hogy a keleti vakcinák is vannak olyan hatásosak (sőt), mint a Pfizer és az AstraZeneca. „Az adatok alapján a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb az összes oltóanyag közül” – mondta erről Gulyás Gergely miniszter. A táblázat azonban ebben a formában használhatatlan és éppen hogy nem sarkall oltásra – írja az Index.

A baloldali politikai erők többféle módon folytatják oltásellenes kampányukat. Ennek egyik formája az, hogy kétségbe…

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. április 25., vasárnap

Bár nem tudni, az első vagy a második oltás utáni adatokról van szó, a táblázatból a Kormányzati Tájékoztatási Központ táblázatából az látszik, hogy az immunizáció után a Pfizer és AstraZeneca vakcinával oltottak betegedtek meg a legtöbben, a halálozás ügyében pedig a Pfizer és a Moderna vezet. 

Ferenci Tamás biostatisztikus a Telexnek azt nyilatkozta, „ez a táblázat egy szégyen, őszintén remélem, csak és kizárólag politikusok vettek részt az összeállításában, és nem itt tart a magyar gyógyszerügy, nem itt tart a hivatalos szervek tudományos felkészültsége, mert ez ilyen formában egy szegénységi bizonyítvány”. A szakértő szerint nem tisztázott a módszertan, a vizsgált korcsoportok, és hogy mely vakcinával oltottaknak volt alapbetegsége. Ugyanez volt a baja a táblázatról Facebookon nyilatkozó Karikó Katalinnak is. Rusvai Miklós biológus pedig ezt mondta: „Ez egy összetákolt táblázat, ha egy szóban kellene elmondanom róla a véleményemet, ebben a formában teljesen használhatatlan. Egy biostatisztikus legalább egy tucat okot tudna elővenni, hogy miért nem lehet használni ezt a kimutatást.”

Azt a korábbi kormányzati tájékoztatásból tudjuk, hogy az első hetekben az oltási rend alapján az időseket kezdték el oltani, és a Pfizer/BioNTech vakcinájával, márpedig az ő körükben sokkal magasabb a halálozás, plusz náluk a sűrűbben előforduló krónikus betegségek növelik a halálozási rizikót, így ez még biztosabbá teszi, hogy például a Pfizerrel oltottak körében magasabb lesz a mortalitási ráta.

Kiemelt kép: MTI / Komka Péter

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top