nlc.hu
Egészség

5 jel, hogy a kutyádat, macskádat féregteleníteni kell

5 jel, hogy a kutyádat, macskádat féregteleníteni kell

Magyarországon minden 3. kutya vagy macska bélférgességgel küzd. De milyen tünetekre kell figyelni a macskáknál és a kutyáknál, hogy tudjuk, bélférgességgel állunk szemben? Válaszok a cikkben!
Féregtelenítés kutyáknak, macskáknak

Habár a férgesség nagyon gyakori jelenség itthon, a jellemző tünetekről sajnos, nem sokat hallani. Pedig az, hogy időben felfedezd, a kedvenced életébe is kerülhet.

A férgesség tünetei

A kutyád, macskád és a magad érdekében is tisztában kell lenned azzal, melyek a bélférgesség tünetei. Ha nem veszed komolyan, a bélférgek nemcsak kisebb kellemetlenségeket okozhatnak, hanem súlyos betegségeket is kiválthatnak – állatnál és embernél is egyaránt.

De milyen jelekre érdemes odafigyelned? Ha a kutyád, macskád az utóbbi időben fogyott, pedig nem sportoltál vele többet, nem érte stressz és a táplálkozásában sem eszközöltél változást, jó, ha figyelsz a többi tünetre is. A hányás, a hasmenés, a véres széklet és a kedvtelenség, levertség is intő jel lehet.

Ha eddig imádott játszani a kedvenced, de most a füle botját sem mozgatja a labdája láttán, mindenképpen győződj meg arról, hogy nem bélférgesség áll-e a háttérben! Az orsóféreg, az ostorféreg, a kampósféreg és galandféreg okozta férgesség azonban nem mindig okoz tüneteket. Az is előfordulhat, hogy a peték és a lárvák nem okoznak panaszokat, és csak stressz hatására aktiválódnak.

A férgesség megelőzése

Ha az a sejtésed, hogy a kutyád, macskád férges, feltétlen menj el egy állatorvoshoz! Akár vérvétellel, akár székletmintából könnyen kideríthető, hogy valóban fertőzött-e az állat. Ez után nem mindegy, hogy milyen féreghajtót kap a kedvenced, ugyanis figyelembe kell venni a súlyát, a korát, az állapotát.

A legjobb természetesen az, ha nem várod meg, amíg a fertőzés bekövetkezik. Ezt egyetlen dologgal tudod megelőzni: a rendszeres féregtelenítéssel. Te is tudsz féregtelenítő készítményeket vásárolni, arra azonban figyelj, hogy olyan áruházban tedd ezt meg, ahol az esetleges kérdéseidre szakértők tudnak válaszolni.

Ezen kívül azzal is tehetsz a megelőzésért, ha nem alszol egy ágyban a kedvenceddel, ugyanis így te is könnyen elkaphatod a fertőzést. Tudjuk, nagyon jó összebújni, de az egészségetek érdekében figyelj a higiéniára. Ez persze, önmagában nagyon kevés, és csak hangsúlyozni tudjuk: a rendszeres féregtelenítést semmi sem válthatja ki!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top