nlc.hu
Egészség

Ezért fontos a féregtelenítés - így óvhatod meg a cicádat, kutyádat

Ezért fontos a féregtelenítés – így óvhatod meg a cicádat, kutyádat

A kedvenceink veszettség elleni oltását mindenki fontosnak tartja, azonban a féregtelenítésről már kevesebb szó esik, pedig pont ugyanolyan fontos lenne beszélni róla! Mi most megtesszük, segítünk, hogy felelős gazdi lehess!
Féregtelenítés kutyáknak, macskáknak

Mivel a féregtelenítésről nem sokat hallunk, nagyon könnyű róla megfeledkezni. A kullancsok, a szúnyogok és a bolhák ellen mondhatni, rendszeresen óvjuk kedvenceinket, de a belső parazitáktól is meg kell őket óvnunk, ha hosszú, egészséges életet szeretnénk nekik biztosítani.

Miért kell komolyan venni a parazitákat?

A bélférgesség sokkal gyakoribb jelenség, mint azt elsőre gondolnád. A kölykök épp úgy veszélyeztetettek, mint a felnőtt állatok, és a férgességnek sokszor lehetnek egészen egyértelmű jelei, amiket fontos felismernünk, de néhány esetben sokáig észrevétlen tud maradni.

Ha azt tapasztalod, hogy a kutyádnak, macskádnak hasmenése van, fogyott, pedig ugyanannyit adsz neki enni, és a mozgás sem lett több, az figyelmeztető jel lehet. A puffadt has, és a fakó szőrzet is árulkodó jel lehet. A kampósféreg-fertőzés egyik legjellemzőbb tünete lehet, ha a kutyád a lábujjai közét vakarja, mivel a lárvák pont oda szeretik magukat befészkelni. Sajnos, azonban a férgesség nem minden esetben jár tünetekkel, és pont emiatt már csak későn derül rá fény.

A kutyák bélrendszerét jellemzően az orsóférgek, a galandférgek, a kampósférgek és az ostorférgek támadják meg, amíg a macskákra inkább a fonálféreg és a galandféreg a veszélyes. A galandférgek petéi az állatok bundáján telepszenek meg, és amikor a kedvencünk tisztálkodik, egyszerűen lenyalja őket, és máris bejutnak a szervezetébe.

Az orsóféreg az állat bélsarával együtt ürül, így, a kutyánk úgy is megfertőződhet, hogy valamit felnyal a földről. De mi is elkaphatjuk a fertőzést, ha például kertészkedés közben, vagy állatsimogatás után a szánkhoz érünk a koszos kezünkkel.

Hogyan védekezhetünk?

Általánosságban igaz az, hogy a megelőzés mindig könnyebb, mint az utólagos gyógyítás – ez a féregtelenítésre is igaz. A rendszeres féregtelenítésre éppen ezért nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Attól, hogy a bélférgeket nem látod, pont olyan komolyan kell venni őket, mint a kullancsokat, vagy a többi fertőzést hordozó élősködőt.

A legegyszerűbben állatgyógyászati termékeket forgalmazó üzletben juthatsz hozzá a féreghajtó készítményekhez. Természetesen, nem mindegy, hogy a kutyád 20 kilós vagy 40, ugyanis a súlyának megfelelő arányú dózisra van szüksége, és a kora is számít, valamint a fajtája, továbbá az esetleges betegségei. Éppen ezért fontos, hogy olyan áruházból rendelj, ahol, ha szükséged van rá, szakemberek tudnak segíteni abban, hogy kiválaszd a kedvenced számára legmegfelelőbb készítményt!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top