nlc.hu
Egészség

A fagyhalál áldozatainak száma Magyarországon

Elszomorító: 168-an szenvedtek fagyhalált a télen

Ezen a télen is sokan szenvedtek fagyhalált Magyarországon, az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben hűlt ki.
Jégcsapok egy házon

Az elmúlt télen 168-an szenvedtek fagyhalált Magyarországon – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Mint írják, október eleje és április vége között csaknem annyian hűltek ki végzetesen, ahányan az előző év azonos időszakában.

Az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben, illetve kórházba szállítás közben vagy beszállítás után halt meg, de a kihűlés a szabad ég alatt, közterületen is szedett áldozatokat. Többségükben idős, leromlott fizikai állapotú, elszegényedett, egyedülálló személyeket ragadott magával a fagyhalál.

A Magyar Szociális Fórum szerint bár a kormány igyekszik megakadályozni, hogy az adatok reális időben nyilvánosságra kerüljenek, a fagyhalál változatlanul tömegesnek tekinthető. Az MSZF számításai szerint Magyarországon a rendszerváltás óta több mint nyolcezren fagytak meg.

A szervezet állítja, a rendkívüli kihűléses esetekről szóló adataik olyan állami forrásokból származnak, amelyek a politikai tiltás ellenére kötelességüknek tartják a társadalom tájékoztatását a valóságról.

Az MSZF szerint a mögöttünk hagyott télen több helyütt nyomást gyakoroltak az orvosokra azért, hogy halál okaként ne hipotermiát, hanem COVID-19-et tüntessenek fel, szépítve a fagyhalálra vonatkozó statisztikai kimutatást.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/Kasper Fejring)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top