nlc.hu
Egészség

Időpontot foglalás oltásra és akadálymentesítés

Körülményes lehet oltásra időpontot foglalni a vakoknak és gyengénlátóknak

A biztonsági ellenőrzést szolgáló szöveget ugyanis a szoftverek, amiket használnak, nem tudják kezelni, így azt nem is tudják beírni segítség nélkül.

A 444.hu egyik olvasója szerint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) időpontfoglaló oldalának ugyan van akadálymentesített verziója, de az mégsem használható, ugyanis a képernyőolvasó szoftverek, amelyeket a vakok és gyengénlátók használnak, nem tudják kezelni a biztonsági ellenőrzéshez használt CAPTCHA-t, vagyis az eltorzított szöveget, amit a robotok kiszűrésére szoktak használni a honlapok. Erre a szerkesztőség rá is kérdezett a csütörtöki Kormányinfón, ahol Gulyás Gergely elmondta, nem tudtak erről a problémáról, de továbbította a kérdést a Belügyminisztériumhoz. 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége április 27-i hírében azt tanácsolta az érintetteknek, hogy mivel még nem fejezték be annak  a felületnek akadálymentesítését, ahol időpontot lehet foglalni a koronavírus-elleni oltásra, vegyék igénybe egy látó személy segítségét.

„Az elektronikus időpontfoglaló adatlap első oldalán egy úgynevezett captcha kódot is meg kell adni, ennek megoldásához a Firefox és a Google Chrome böngészőben egyaránt futtatható Rumola bővítmény használatát javasoljuk. Az EESZT oldal akadálymentesítése a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) tájékoztatása szerint jelenleg is folyamatban van” – írta az MVGYOSZ.

koronavírus elleni vakcina

Fotó: Pixabay

Legfrissebb hírek a koronavírus elleni oltásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top