nlc.hu
Egészség

A sarkkörön túl már nyár van

Nyárias meleg a sarkkörön túl: 27 fokot mértek

Északkelet-Európában jelenleg laza, nyárias az időjárás. A skandináv országokban 25-29 fok között van a hőmérséklet, de jut a melegből a sarkkörön túlra is.

Nagy mennyiségű meleg levegő árasztotta el Európa északi, északkeleti részét, és a sokéves átlagnál jóval melegebb az időjárás arrafelé, gyakorlatilag nyárias az idő. Svédországban két mérőponton is 26,5 fokot mértek, a finnországi Ouluban pedig 28,1 fokot regisztráltak – írja az időkép. Finnországban utoljára 1934-ben mértek ebben az időszakban ennél melegebbet, 29 fokot.

Skandináv tájkép a sarkkörhöz közel (fotó: Pixabay)

Skandináv tájkép a sarkkörhöz közel (fotó: Pixabay)

Oroszország északi részén még a skandináv országoknál is melegebb volt. Több helyen a csúcshőmérséklet a 30 fokot is megközelítette. Az északi sarkkörön túl fekvő Nizhnyaya Pesha mérőállomáson 27 fokot mértek, ami 20 fokkal haladja meg a sokéves átlagot. Míg északon és északkeleten nyárias idő uralkodik, Európa nagy részén 20 fok alatt maradtak a maximumok. Csak Görögországban és Törökországban tapasztalható az északihoz hasonló meleg. Magyarországon csütörtökön 22 fok volt a legmagasabb érték. Sajnos nem először történik ilyen.

A globális felmelegedés következményeiről az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top