nlc.hu
Egészség

Párkeresés a koronavírus idején - kutatás

Randizás járvány idején: találka a Tescóban, vita az oltásokról

Kutatás készült arról, hogy az elmúlt bő egy évben hogyan próbáltak párra találni az emberek, ebben pedig a netnográfia segített.

A koronavírus-járvány miatt sok minden megváltozott, sok minden egy kicsit nehézkesebbé vált. Azt gondolnánk, hogy azoknak sem volt könnyű dolga, aki az elmúlt hónapokban szerettek volna párra találni. Az Ynsight Research annak próbált utánajárni a publikus közösségimédia-beszélgetéseket vizsgálva, ki hogyan próbálta meglelni az igaz szerelmet az elmúlt szűk másfél évben.

„2020 januárja és 2021 áprilisa között közel 9 ezer alkalommal osztottak meg gondolatokat a randizásról, és további több mint negyedmilliószor reagáltak ezekre. Amikor 2020 márciusában aktívabb diskurzus alakult ki, amelyben a rövid korlátozások szerelmi életünkre gyakorolt hatásait vitatták, még szinte senki nem láthatta, hogy több mint egy évig be leszünk zárva az otthonunkba. A lockdown alatt folyamatosan jelen volt a téma, sokakat foglalkoztatott a hogyan tovább, de a többség inkább a járvány körüli hírekkel volt elfoglalva. A trendben látható nagy emelkedést a lazítások bejelentése, a várva várt személyes találkozók lehetősége gerjesztette” – írják közleményükben.

A beszélgetés helyszínét tekintve jól látható, hogy elsősorban a netes felhasználók által megosztott személyes tartalmakban jelent meg a téma, jelentős mennyiségű releváns adatot találtak blogokon és a fórumokon, az online hírportálok és bulvármagazinok oldalain pedig leginkább a sztárok párkeresési sikerei, vagy éppen bukásai voltak fókuszban. Emellett közéleti lapok foglalkoztak olyan társadalmi és pszichológiai témákkal, mint például a fiatalabb korosztály miként viseli a bezártságot, szabad-e szexuális életet élni a betegség ideje alatt, vagy okozhat e merevedési problémákat a koronavírus. 

Kik beszélnek?

Nem meglepő, hogy a 18 és 34 év közötti korosztály kommunikált a legaktívabban a társkeresésről és a randizásról online, az ennél idősebb korosztály feltehetően inkább máshol, kevésbé nyíltan beszéli ki a randizás kérdéseit. A 18 és 24 évesek magas aránya is érthető, hiszen a szerkesztett híreknek is fontos témája volt, hogy a most érettségiző diákok életéből milyen hihetetlenül sok meghatározó élmény marad ki a járvány miatt, a bulik, a szerenádozás és mindemellett persze a randizás is. A nemek szerinti eloszlást nézve az elmúlt évben inkább a nők érdeklődtek a párkeresés témája iránt, ugyan a különbség minimális, pár százalékos. Ha viszont a randialkalmazásokról szóló beszélgetéseket vizsgáljuk, világosan látszódik, hogy a randizgatást inkább a férfiak várják jobban.

Hol találok párt?

A karantén ideje alatt az ismerkedésnek gyakorlatilag egyetlen lehetősége maradt: a digitális randizgatás. Az általunk elemzett adatokban sűrűn érdeklődtek, hogy mire is jó valójában a Tinder. Sokak szerint a karantén alatt a randi app lehetőséget nyújt arra, hogy két illető valóban megismerhesse egymást még az első találkozó előtt, ami akár az alkalmi kapcsolatokról szóló hookup kultúrának is véget vehet. Mások viszont még mindig azzal érvelnek, hogy pont ezt erősíti, valamint, hogy a Tinderen igen gyakran inkább csak lyukra lehet futni a kamuprofilok miatt.

Az online társkeresés terén nemcsak a Tinder jelent meg: a többi randialkalmazás mellett (pl.: Elittárs, Cupido, Randivonal) ötletként feljött a Facebook is: miért is ne írjunk rá valakire a Facebookon, ha tetszik, vagy éppen a Facebook Dating szolgáltatásának előnyei (pl. ingyenes). Összességében, a randialkalmazásokkal kapcsolatos tartalmak majdnem 20 ezer interakciót váltottak ki az általunk vizsgált időszakban.  Az adatok alapján az látszik, hogy még mindig a Tinder a legnépszerűbb alkalmazás (az appokról szóló említések 90%-a a Tinderrel foglalkozott), és mellette elenyésző említéssel jelent meg a Badoo, a Facebook dating, míg az itthoni társkereső szolgáltatások (Elittárs, Randivonal) alig jelentek a beszélgetésekben.

Szerelem járvány idején

Fotó: Gustavo Fring/Pexels

Az ideális randihelyszín járvány idején?

A vizsgált adatokban is legtöbben a sétás megoldást tanácsolták a többi netezőnek. Voltak természetesen olyanok, akik nem igazán foglalkoztak a járvánnyal és az ismerkedésben nem gátolta őket a kötelező bezártság. Felmerült még a busz- és metrómegállós randizás, de állítólag a tescós randevú is terítéken volt.

Védett vagy?

Az adatok alapján a járvány többféle szerepet is betölt a randizásban, először is segíti azokat, akik kevésbé kommunikatívak, hiszen a járvány jó beszédtéma. Ami még fontosabb, hogy a védettségi igazolvány miatt új etikettet is ki kell dolgozni: elkérheti-e valaki a másik illető védettségi igazolványát vagy mégis mi köze van hozzá? És mi történik akkor, ha olyan helyre megyünk, ahol kérik a védettségi igazolványt, de leendő párunk nem rendelkezik azzal? Emellett a szinte már mindennapivá váló Covid-konfliktusok, vagyis ki szerint valós, ki szerint kamu, és kell-e egyáltalán oltani, egy újabb konfliktusforrásként jelent meg a randizók előtt. A legfőbb kérdések a maszk hordása, a kézfertőtlenítés, és természetesen a távolságtartás voltak.

Szerelem koronavírus-járvány idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top