Egészség

A fogágybetegség súlyosbítja a COVID-ot (x)

Tudta, hogy a fogágybetegségben szenvedők közül sokan többen kerülnek lélegeztetőgépre, intenzív osztályra vagy veszítik életüket? A COVID-19 betegség egyik rizikófaktora a parodontitis.

A rossz fogak súlyosbítják a COVID-ot (x)

A fogágybetegség (parodontitis) összefüggésben áll a súlyosabb COVID-szövődményekkel. A parodontitisben szenvedő emberek ugyanis gyakrabban kerülnek lélegeztetőgépre, intenzív osztályra vagy válik végzetessé a betegségük. A folyamat hátterében az áll, hogy a fogágybetegség nyitott kapuként szolgál a különböző kórokozók és toxinok számára, amelyek a szervezetbe jutva fokozzák a gyulladásos reakciókat, így hozzájárulhatnak az úgynevezett citokinvihar kialakulásához is. Tehát a világjárvány is rámutatott arra, hogy a szájüreg és a fogak egészsége nemcsak a fogak megőrzése, de az egész szervezet védelme szempontjából fontos. Kezdő lépése minden esetben a fogínygyulladás, amely később átterjed a fogágy mélyebb szöveteire, a fog tartószerkezetére. Legfőbb tünetei a vérző, duzzadt íny, az íny visszahúzódása, a kellemetlen szájszag, a fogak elmozdulása. A parodontitist leginkább a helyes fogmosással lehet megelőzni, amely megakadályozza a kórokozók elszaporodását, a fogkő kialakulását és nem mellesleg a fogszuvasodást is.

A hagyományos fogkefék sörtéi túl kemények ahhoz, hogy túlzott rányomás nélkül elérjék a kritikus területeket, az ínyszélt és a fogak közti réseket. Az alaposabb tisztításért sokan bizony keményebben dörzsölik a fogakat és az ínyt. Emiatt kialakulhatnak súlyos ínysérülések és szabaddá válhat az érzékeny fognyak is. Ezért előnyösek a puha fogkefék. A helyes fogmosás egyik alapja tehát a minél sűrűbb csomózású, kíméletesen puha fogkefe, mint például a Curaprox fogkeféi. Ezt érdemes hatékony fogköztisztítóval vagy fogselyemmel kiegészíteni, így a fogak közötti rések is megtisztulhatnak. Amikor home office-ban dolgozunk, online oktatás zajlik, vagy csak sokat vagyunk otthon, hajlamosak vagyunk elhanyagolni vagy éppen kihagyni a mindennapos testápolási rutinunkat, beleértve a fogmosásokat is. De ne másnak tisztálkodjunk, hanem a saját egészségünk érdekében. Bár a hajnál, a sminknél, a borotválkozásnál csupán esztétikai probléma lehet a lustaság, a fogmosás inkább egészségügyi kérdés. Jelenleg zajlik egy nagyszabású online kutatás, amely azt méri fel, hogy a magyarok fog- és testápolási szokásai miként változtak a pandémia, a home office, karantén idején. Segítsd munkánkat és válaszolj őszintén, neked és családodnak nem változtak meg a test- és fogápolási szokásai?

Ha szeretnél 15%-os kedvezménnyel gyengéd és különösen sűrűn csomózott Curaprox fogkeféket vásárolni, akkor írd be a nlc2105 kuponkódot a https://www.sagerdental.hu/fogkefek oldalon.

Amikor home office-ban dolgozunk, sokat vagyunk otthon, hajlamosak vagyunk elhanyagolni vagy éppen kihagyni a mindennapos testápolási rutinunkat, beleértve a fogmosásokat is. Ez a hajnál, a sminknél, a borotválkozásnál csupán esztétikai probléma, ugyanakkor a szájhigiénia COVID-vonatkozásai miatt a fogmosás inkább egészségügyi kérdés. Jelenleg zajlik egy online kutatás, amely azt méri fel, hogy a magyarok fog- és testápolási szokásai miként változtak a pandémia, a home office, karantén idején.

TÖLTSD KI A KUTATÁST ÉS NYERJ CURAPROX TRAVEL SZETTET!

 

 

A rossz fogak súlyosbítják a COVID-ot (x)
TÖLTSD KI A KUTATÁST ÉS NYERJ CURAPROX TRAVEL SZETTET!

 

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpe.13435

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top