nlc.hu
Egészség

Ördögcsípés: lila bevérzések a lábon

Be sem ütötted a lábad, mégis lila foltok jelentek meg a bőrödön? Így ismerheted fel az ördögcsípést!

Újabb lila foltot fedeztél fel a lábadon, de hiába próbálsz visszaemlékezni, hogyan ütötted be a lábadat, egyszerűn nem jössz rá, mikor szerezted a sérülést? A folt a lábadon könnyen lehet ördögcsípés is.
Lila foltok a lábon - ördögcsípés

Sokunkkal előfordul, hogy néha kék-zöld foltok jelennek meg a lábunkon, és váltig állítjuk, nem ütöttük be, aztán később mégis kiderül, hogy sérülésből eredt a folt. Ha nyomás hatására fájdalmat érzünk, szinte biztos, hogy beütöttük. De mi a helyzet akkor, ha lilás elszíneződések tarkítják a lábunkon a bőrt, és még csak nem is fájnak? Ilyenkor gyanakodhatsz az ördögcsípésre.

Hogyan lehet felismerni az ördögcsípést?

A lábon megjelenő, sokszor beazonosíthatatlan foltokkal nem vagy egyedül, időről időre sokan tapasztalunk hasonló bőrelváltozásokat. A foltokra – színüktől függően – többféle magyarázat is lehet, és bár, ha rákeresel az interneten, szinte azonnal a vérzékenységet, azaz a hemofíliát dobja ki a kereső, sokszor egészen ártatlan dolog áll a háttérben.

Az ördögcsípésről keveset hallani, pedig nem feltétlenül ritka jelenség. Az ördögcsípés, vagy más néven purpura simplex neve elsőre ijesztőbb lehet, mint amit valójában jelent. Jellemző tünete a bőrön megjelenő lila foltok, amik nem okoznak fájdalmat. A foltok jól körülhatárolhatók, és az egészen kicsitől a pingpong labda méretig bármekkorák lehetnek. Leggyakrabban a lábszáron, a combon, a fenéken és a felkaron jelentkezhet.

Fontos ismertetőjele még az is, hogy ha megnyomod, nem változik a színe, hanem ugyanolyan marad. A lila folt valójában véraláfutás, ami a bőr alatti hajszálerek sérüléseiből fakad, és vér kerül a környező szövetbe.

Mikor jelez betegséget, és mikor ártalmatlan?

De hogyan alakulhat ki véraláfutás, ha nem is érte ütés a lábunkat? Ennek számos oka lehet, a C-vitamin-hiánytól kezdve a vérzési rendellenességen át a vérzékenységig. Ha alacsony a vérlemezkeszámod, az vérelzáródási gondot jelezhet, de a purpura simplex vesebetegséggel is társulhat. Nem mindegy, hogy a lila foltok mellett van-e más tüneted is! A fáradékonyság, az ízületi fájdalom és a gyomorproblémák figyelmeztető jelek lehetnek.

Ha az említett tüneteket is tapasztalod, vagy egyszerűen szeretnél megbizonyosodni arról, hogy mi okozza az ördögcsípést, menj el orvoshoz, vizsgáltasd ki magad, hogy kizárd a betegségeket. Fontos azonban, hogy tudd, hogy az esetek többségében az ördögcsípés mögött nem áll betegség, csupán spontán bevérzésről van szó. Az ördögcsípés a legtöbb esetben esztétikai probléma, ami azonban nem marad sokáig velünk: ugyanúgy, mint bármilyen más véraláfutás, hamar elmúlik: néhány nap, és az ördögcsípés felszívódik.

Ismerd meg még jobban a tested!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top