nlc.hu
Egészség

AstraZenecaval oltották, kártérítést kaphat

Kártérítést kap a dán nő, akinek szervezetében vérrögöt okozott az AstraZeneca

Bizonyítottnak találták, hogy a testében az AstraZeneca oltás okozta a vérrögöt, így kártérítést kap a harmincéves dán nő.

A harmincéves nő még januárban kapta meg az AstraZeneca oltást, és eleinte csak fejfájásra panaszkodott. Nem sokkal később kiderült, hogy az agyában és a májában is vérrög képződött. Az esete olyan szempontból unikális, hogy ez az első alkalom, hogy egy koronavírus-oltás mellékhatásáért valakinek kártérítést ítéljenek meg – írja a Telex.

Meggyűlik az EU baja az AstraZeneca vakcinával (fotó: Pixabay)

Meggyűlik az EU baja az AstraZeneca vakcinával (Fotó: Pixabay)

Dánia volt az első ország, ahol vérrögképződés miatt felfüggesztették az AstraZeneca oltás használatát, majd április közepén teljesen le is állították az oltást ezzel a fajta vakcinával. A felfüggesztés mellett döntött Svédország és Norvégia, majd részleges tiltást vezetett be több európai ország is. Magyarország nincs köztük. A dán egészségügyi hatóság szerint egyértelmű ok-okozati összefüggés mutatható ki az oltás beadása és a vérrögképződés között, ezért jogos a kártérítés, bár azt ők is elismerik, hogy egy rendkívül ritka jelenségről van szó. Azt még egyelőre nem tudni, mekkora kártérítés jár a nőnek az AstraZeneca által okozott egészségügyi problémáért, de a döntés mindenképp túlmutat ezen az egyedi eseten. Az AstraZeneca gyártójának egyre több a konfliktusa: az EU például azért követel kártérítést a cégtől, mert nem tudták időben teljesíteni a vállalt szállításokat az Európai Unióba.

Az AstraZeneca vakcináról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top