nlc.hu
Egészség

Peyo egy ló, és egy francia kórházban önkéntes

Peyo egy ló, és egy francia kórházban önkénteskedik

Peyo, a 15 éves mén, franciaországi Calais kórházban segít azoknak a rákos betegeknek, akik életük végéhez közelednek.
ló, terápiás ló

Kórházi környezetben terápiás kutyákról sokat hallani, lovakról kevésbé, pedig egyes helyeken már ezeket a szépséges állatokat is beengedik a kórtermekbe, terápiás célokból. Peyo például végstádiumos betegeken segít.

Gazdája, Hassen Bouchakour körülbelül két órát kell tölt Peyo előkészítésével minden látogatás alkalommal. Ilyenkor fertőtlenítő törlőkendőkkel alaposan megtisztítja, és Peyót arra is kiképezte, hogy jelezze, amikor vécére kell mennie. Ilyenkor a testét egyik oldalról a másikra mozgatja, és Bouchakour tudja, hogy ideje kivinni, hogy könnyítsen magán.

Azoknak a betegeknek, akik életük végéhez közelednek, Peyo az öröm és béke utolsó pillanatait hozza el. Bizonyos esetekben jelenléte olyan jelentősen csökkentheti a betegek fájdalmát, hogy már nem igényelnek erős gyógyszereket. 

Peyót eredetileg arra trenírozták, hogy részt vegyen a lovas kiállításokon, de a tulajdonosa, Hassen Bouchakour egy idő után belátta, hogy a lovának más feladatokat kell betöltenie. A bemutatók után Peyo ugyanis kiválasztott magának embereket a tömegből, és közelükben maradt. Bouchakour később rájött, hogy ösztönösen olyan embereket választ, akik betegek – fizikailag vagy mentálisan. Az edző úgy döntött, hogy Peyót segíti abban, hogy másokkal jót tegyen. Így ma Bouchakour a Les Sabots du Coeur terápiás szervezettel dolgozik.

2016 óta Bouchakour és Peyo szinte mindennap önkénteskedik a Calais Kórházban, ahol a palliatív osztályon látogatják meg a betegeket. „Doktor Peyo” – egyes betegek ajtaja előtt megáll és felemeli az egyik lábát, így jelezve, hogy melyik betegnek van szüksége rá. A döntését pedig tiszteletben tartja Bouchakour.

Terápiás lóként folytatott karrierje kezdete óta Peyo több mint 1000 embert támogatott életük utolsó pillanataiban. Peyo nemcsak a betegeken segít, hanem a tulajdonosának is igazi barátja.

Peyo a másik felem, ő az életem társam

– vallja be Bouchakour. 

Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top