nlc.hu
Egészség

Novavax vakcina

Láthatáron az új technológiával készült, extrahatékony vakcina

A koronavírus elleni új vakcina 90,4 százalékos hatékonyságúnak bizonyult,

A Novavax gyógyszercég hétfőn bejelentette​, hogy a nagymintás tesztek alapján a koronavírus elleni termékük 90,4 százalékos hatékonyságúnak bizonyult, emellett száz százalékban védte meg a pácienseket a koronavírus közepes és súlyos tüneteitől – írja a Szabadeurópa.hu.

Láthatáron egy új technológiával készült, extrahatékony vakcina

A Novavax vakcina tesztelése. Fotó: KAREN DUCEY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

A termék piaci bevezetésére azonban még várni kell, most a részletes kísérleti adatok birtokában indíthatják el az engedélyezési eljárásokat az EU-ban, az USA-ban és a világ többi részén. Ez a cég számításai szerint szeptember végére érhet véget, utána pedig havi száz-százötvenmillió adag oltást fognak tudni legyártani. Első körben a szegényebb országoknak juthat belőle.

A vakcina az eddigiektől különböző technológiájú. A koronavírus elleni vakcinák jellemzően arra alapulnak, hogy a szervezet felismerje a vírus jellegzetes fehérjetüskéjét, és elpusztítsa. A Novavax ezt genetikai beavatkozás nélkül oldotta meg, laboratóriumban növesztették ki a fehérjedarabot. Az immunrendszer ez alapján ismeri fel, hogy a fehérjének nem lenne szabad a szervezetben lennie. Válaszreakcióként pedig később természetes védekezés indul meg a Covid–19-fertőzéssel szemben is – írja a lap.

A Novavax terméke azért is jól jöhet a fejlődő országok számára, mert egyszerű szállítani és nem kell túlságosan hűteni sem. A fejlődő világban az emberek kevesebb mint egy százaléka jutott eddig legalább egy oltáshoz.

Az eredményeket hamarosan közzéteszik a független szakmai közösség előtt is. A mellékhatások jellemzően enyhék voltak a cég szerint, az érintetteknek az oltás helye fájt vagy maradt érzékeny egy ideig. Kisebb mintájú vizsgálatokat egyébként végzett a cég más országokban is. A Novavax  hatásosnak bizonyult a brit variánssal szemben is, az eredmények pedig érvényesnek tekinthetők az idősekre és más, fokozott egészségügyi kockázatokkal bíró csoportokra is.

Korábban megírtuk, hogy a vakcina az influenza és az új típusú koronavírus ellen egyaránt védelmet nyújt.

Vakcinák tündöklése és bukása

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top