nlc.hu
Egészség

Az inkontinencia nem csak az idősebbeket érinti

Az inkontinencia nem csak az idősebbeket érinti – fiatalok is szembesülhetnek a problémával

Ne szégyelljük, sőt, kifejezetten fontos, hogy őrszintén és nyíltan beszéljünk a fiatalkori inkontinenciáról.

A vizelettartási zavarokról rendszerint az idősebb korosztály kapcsán hallunk, azonban fontos, hogy tisztában legyünk vele, a fiatalabb korosztályt is éppúgy érintheti a probléma. 

Vizelet-inkontinenciáról akkor beszélünk, ha akaratunktól függetlenül vizelet ürül a húgyhólyagból, ami lehet csupán néhány csepp vagy nagyobb mennyiség is.

  • Az esetek 40 százaléka úgynevezett stresszinkontinencia. Az elnevezés a hasűri nyomás megnövekedésére utal, ami például akkor következik be, ha köhög, tüsszent, nevet, vagyis olyankor, amikor hasprést használ. Amikor ez a nyomás nagyobb, mint amit a gátizom meg tud tartani, elcseppenhet a vizelet.
  • A második leggyakoribb forma, a sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia. Ez elsősorban 40 éves kor felett alakul ki.
  • A harmadik a reflex-inkontinencia, mikor idegrendszeri károsodás okozza a problémát. Ebben az esetben a betegek nem éreznek vizelési ingert.

Mikor jelentkezhet az inkontinencia?

A gátizomzat tartja a húgyutak szerveit (húgyhólyag, húgyvezeték), valamint másik fontos feladata, hogy zárva tartsa a húgyhólyagot. Ha ezek az izmok veszítenek erejükből és rugalmasságukból, akkor vizeletszivárgás léphet fel.

Inkontinencia fiatalon

Fotó: Getty Images

A gátizomzat gyengeségének több oka is lehet – kortól függetlenül:

  • például az örökletes gátizomgyengeség, akiknél egy váratlan tüsszentés már fiatal korban is egy-egy csepp vizelet távozásával járhat.
  • a másik nagy csoportba azok tartoznak, akik testsúlyfölösleggel rendelkeznek. Az elhízás inkontinenciát okozhat, mivel a hasi zsír plusz nyomás alá helyezi a medencefeneket és a húgyhólyagot.
  • ritkábban jelentkezik a rejtett inkontinencia, ami akkor fordul elő, ha nem kellő körültekintéssel végeznek nőgyógyászati, hasüregi beavatkozást, műtétet.
  • a terhesség és szülés szintén hozzájárulhat az inkontinencia megjelenéséhez. Ha szülés után szeretnénk visszanyerni az alakunk, vagy egyszerűen hiányzik a rendszeres mozgás, és eljárunk tornázni, edzeni, előfordulhat, hogy megtapasztalhatjuk a fiatalkori inkontinencia jeleit. Mivel a test sokféle szempontból megváltozik egy terhesség során, előfordulhat, hogy erőteljes mozgás hatására vizeletcseppek jelennek meg a fehérneműn. A gyermekágyi időszakban ez természetes jelenség, de ha még utána is tapasztaljuk, konzultáljunk szakemberrel, és könnyedén megszüntethetjük a zavaró jelenséget.

Vannak betegségek, amik ugyancsak hólyagproblémákat idézhetnek elő. Jó hír, hogy az ilyen típusú inkontinencia esetén a háttérben álló ok kezelése után jó eséllyel megszűnik a vizeletszivárgás.

1. stroke: a stroke gyakran eredményez csökkent mozgásképességet, ez pedig növeli a funkcionális vizeletinkontinencia kialakulásának esélyét.

2. cukorbetegség: a cukorbeteg nők körében jóval valószínűbb a rendellenes hólyagérzékenység kialakulása, aminek túlfolyásos vizeletinkontinencia lehet a következménye. A cukorbetegség ezenkívül rendkívül nagy vizeletmennyiséget eredményez, aminek a magas vércukorszint az oka. Ez növeli a vizeletszivárgás kockázatát.

3. húgyúti fertőzések: a húgyúti fertőzések olyan baktériumokat vihetnek a szervezetbe, amelyek ingerlik a hólyag belsejét, és így vizelési ingert okozhatnak.

Tudtad? Nem törvényszerű azonban, ha az első szülést követően nem tapasztaljuk, a második után sem fog jelentkezni: van, akinél rögtön az első, míg másoknál a második várandósságot követően jelennek meg a tünetek.

Mi segíthet?

A célzott testgyakorlatok és a fizioterápia javíthat a helyzeten, emellett a szakemberek meglepő módon azt javasolják, hogy inkább ne menjünk mosdóba csak „a biztonság kedvéért”, amikor még nem kell annyira pisilni, mert ettől ellustulnak a medencefenék izmai. Inkább várjuk meg, míg sürgetővé válik a helyzet. Emellett a helyes pisilésnek is vannak irányelvei: le kell ülnünk ahhoz, hogy a hólyag teljesen ki tudjon ürülni.

Merjük beszélni a tünetekről az orvosunkkal, mert van megoldás a problémára!

Az egészséges életmód:

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

 
(Nyitókép: Getty Images/Johner Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top