nlc.hu
Egészség

Az intim torna és az inkontinencia

Valóban hatásos az intim torna az inkontinenciára? Itt megtalálod a választ!

Ha időben lépünk, néhány egyszerű módszerrel könnyen enyhíthetők a mindennapi életet megkeserítő inkontinencia tünetei.

Az inkontinencia, vagyis a húgycsövön keresztüli akaratlan vizeletvesztés már népbetegségnek számít, rengetegen szenvednek tőle. Az érintetteknek nagy pszichés és anyagi terhet is jelent, ennek ellenére kevesen keresik fel ezzel a panasszal nőgyógyászukat, még most is tabutémaként kezelik. 

Inkontitencia és a nők

Fotó: Getty Images

Felmérések szerint mindössze napi öt perc medencefenék-erősítő edzéssel, rendszeres intimtornával jelentősen enyhíthető, vagy akár teljesen el is mulasztható az inkontinencia. Természetesen nagyon fontos a helyes kivitelezés, ezért is érdemes szakembert felkeresni, aki segít a személyre szabott feladatok precíz elsajátításában.

Segítünk, hogyan kezdj neki:

Medencefenék-edzés lépésről lépésre:

  • A kezdéshez feküdjünk le a földre. Így könnyebb erősen szorítani.
  • Az izmok elkülönítése érdekében először feszítsük meg a végbél körüli izmokat. Ezután szorítsuk össze a hüvelyt és a húgycsövet körülvevő izmokat. Szorítsunk úgy, mintha egy tárgyat kellene megtartani a hüvelyben. A fenék és a comb maradjon laza. Két másodpercig szorítsunk, majd két másodpercig lazítsunk. Ismételjük meg annyiszor, ahányszor csak bírjuk.
  • Az erősítő szorítás: szorítsuk olyan erősen a gátizmainkat, ahogy csak tudjuk. Tartsuk megszorítva őket öt másodpercig. Pihenjünk öt másodpercig. 5-10 alkalommal ismételjük.
  • A gyors szorítás: szorítsunk nagyon erősen két másodpercig. Ezután pihenjünk két másodpercig. Végezzük napi 5-10 alkalommal, illetve olyankor, ha úgy érezzük, hogy tüsszenteni, köhögni vagy nevetnünk kell.

A stresszinkontinencia esetében általában a gátizomtornát, azaz a Kegel-gyakorlatokat szokták javasolni a kezdeti tüneteknél. Ez a torna egyébként nemcsak az inkontinenciánál hasznos, hiszen az intim izmokat erősíti, így a szexuális életre is pozitív hatással lehet. 6-12 hétnyi gyakorlatozás után már érezhető a jótékony hatás, de utána sem szabad abbahagyni a gyakorlatok végzését.

Kegel-gyakorlatok:

  • Nagyon fontos, hogy a Kegel-gyakorlatokat csak üres hólyaggal szabad végezni. Első lépés, hogy a gátizmokat beazonosítsuk, ami nem egyszerű feladat. A legegyszerűbb módszer erre, ha ujjunkat a hüvelybe helyezve próbáljuk meg összehúzni a környező izmokat. Éreznünk kell a hüvely összehúzódását és a kismedence felfele mozdulását, majd az izmokat el kell lazítani.
  • Ha az izmokat beazonosítottuk, akkor üres hólyaggal, hanyatt fekve a kismedence izmait összehúzzuk, 5 másodpercig tartjuk, majd ellazítjuk. Ezt ötször ismételjük. A gyakorlások előrehaladtával a megtartásokat 10 másodpercre növelhetjük. Fontos, hogy az ismétlések alatt más izmokat ne húzzunk össze, lélegezzünk folyamatosan, a levegőt ne tartsuk vissza. Fontos az is, hogy ne végezzünk sok ismétlés-számot, mert az izmok túlerőltetése szintén panaszokat okoz. A feladatokat bármilyen tevékenység alatt végezhetjük.

Amikor azonban már nemcsak pár, akaratlanul ejtett vizeletcsepp a tünet, hanem akár hétköznapi mozgás közben is jelentkezik vizeletvesztés, vagy nagyobb mennyiség távozik, akkor szükség lehet gyógyszeres vagy műtéti beavatkozásra.

Vigyázz az egészségedre!

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

(Fotó: Getty Images/Oliver Rossi)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top