nlc.hu
Egészség

Súlyos lehet az idei influenzajárvány

Figyelmeztetnek a szakértők: súlyos lehet az idei influenzajárvány

Tavaly gyakorlatilag elmaradt az influenzajárvány, ám emiatt az idei a szokásosnál súlyosabb lehet, ráadásul szinte eltűnt a koronavírus miatti maszkhasználat is.
Influenza elleni oltás

Nehéz előre megmondani, hogyan alakulhat majd egy jövendőbeli influenzaszezon, de az előttünk álló kifejezetten kemény lehet a szakértők szerint – írja az Infostart az NBC cikke nyomán.

„A lakossági immunitás nagy része azért alakul ki, mert az emberek egy része a megelőző évben influenzás volt, és ha hasonló törzs kering, akkor ők azt már nem kapják el” – mondta Mark Roberts, a Pittsburghi Egyetem Közegészségügyi Doktori Iskolájának közegészségügyi dinamikai laboratóriumának igazgatója. Tavaly viszont gyakorlatilag nem volt influenzaszezon, így idén drámaian megnövekedhet az influenzás megbetegedések száma. Ráadásul a koronavírus miatti korlátozások sok helyen megszűntek vagy jóval enyhébbek, visszaszorult a maszkhasználat.

Robert és csapata két modellt is készített az influenzaszezonban Amerikában várható kórházi kezelések számáról. Jóslatuk szerint az eddigi évi 200 ezer ember helyett a legrosszabb forgatókönyv szerint 600 ezer is kórházba kerülhet influenza miatt. Igaz, ehhez nagyon fertőző törzs terjedésével számoltak alacsony átoltottság mellett, és nincs jele annak, hogy ilyen törzs megjelenne.

Az oltásoknak az influenza elleni harcban is nagy szerepük lehet. Bár ezeknek a vakcináknak a hatásossága általában 50 százalékos, az oltottak közül akik elkapják a megbetegedést, ugyanúgy nem kerülnek kórházba, mint a koronavírus elleni oltásnál.

Magyarországon a koronavírus előtti időkben a 65 év fölöttiek ingyenesen kaphattak influenza elleni védőoltást, akkor a korcsoport negyede élt lehetőséggel. Tavaly a koronavírus-járvány miatt bárki ingyen megkaphatta az oltást, végül 1,4 millió vakcinát tudtak beadni, és sokan oltás nélkül maradtak. Az influenzajárvány viszont a korlátozó intézkedések hatására nálunk is elmaradt.

(Kiemelt kép: Komka Péter)

Influenza az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top