nlc.hu
Egészség

Milyen lehet az idei influenzaszezon?

Tartogathat meglepetéseket idén az influenzaszezon

A pandémia miatt nem leszünk könnyű helyzetben.

A pandémia miatt az elmúlt két évben nem volt igazán influenzajárvány, a vírus csupán egyes gócpontokban cirkulált, és ennek az lett az eredménye, hogy az influenza B törzs úgynevezett Yamagata vonala és számos influenza A variáns egyszerűen eltűnt, miután nem tudott gazdaszervezetről gazdaszervezetre továbbjutni. Ugyan ez jó hírnek tűnhet, de a szakértők szerint ha idén kialakul a szezonális influenzajárvány, akkor bizony nehéz helyzetbe kerülünk.

Dr. Kemenesi Gábor virológus a 24.hu-nak azt mondta, az egyik problémát az jelenti, hogy minden évben speciálisan az aktuálisan felfutó vírustörzsek ellen kidolgozott vakcinával kell oltani, de most még nem tudjuk pontosan, mik lesznek ezek, márpedig a megfelelő védettség eléréséhez lassan el kellene kezdeni az oltást, mégpedig a célzott hatóanyaggal. Ha szerényebb tapasztalatok alapján is, de lesz ilyen módon előállított vakcina, amit az olyan országokban cirkuláló törzseknek megfelelően állították elő, ahol a lazább járványügyi szabályok miatt tavaly is jelen volt a vírus.

A Népszava információi szerint legkésőbb október 15-ig minden háziorvoshoz megérkezik a térítésmentesen kérhető, hazai gyártású 3Fluart oltás, a kormány erre a célra 1,3 millió adagot biztosít, a 3 éven aluliak oltásához négyezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát is vásárolt a kabinet. Hogy mire számíthat az, aki esetleg egyszerre fertőződik meg az influenza- és a koronavírussal, azzal kapcsolatban sok a bizonytalanság, szakemberek szerint érdemes mindkettő ellen megfelelő módon védekezni. Az influenzaoltás a koronavírus elleni vakcinával akár egy időben is beadható, és főként az idősebb és/vagy krónikus betegséggel küzdő emberek számára fontos, hogy rendelkezzenek a megfelelő védettséggel. 

lázmérő

Fotó: Pexels

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top