nlc.hu
Egészség

Éjszakai megébredés oka

Ezért ébredsz meg hajnali 3-kor, és kezd kattogni az agyad

Egy tudós elárulta, miért ébredünk meg gyakran hajnali háromkor, és kezdünk el agyalni.

Te is gyakran ébredsz fel éjszaka három körül, és kezdesz mindenféle dolgon agyalni a munkahelyedtől kezdve egészen 10 évvel ezelőtti dolgokon? Kiderült, nem vagy egyedül, ez az alvásprobléma hihetetlenül gyakori.

Ezért ébredsz meg hajnali 3-kor és kezd kattogni az agyad

Fotó: Unsplash

Greg Murray pszichológus szerint a normál éjszakai alvás során neurobiológiánk hajnali 3 és 4 körül fordulóponthoz ér. „A test maghőmérséklete emelkedni kezd, a melatonin nevű alváshormon szekréciója eléri a csúcspontot, a kortizol (stresszhormon) szintje nő, ahogy a szervezetünk készülni kezd, hogy elindítson minket a napba” – mondja.

Figyelemre méltó, hogy ez a jelenség független a környezeti tényezőktől, a fénytől. „Valójában minden éjszaka sokszor felébredünk, de ha jól alszunk, nem vagyunk tudatában ezeknek az ébredéseknek. Ha viszont stresszesek vagyunk, jó esély van arra, hogy ilyenkor tudatos állapotba kerüljünk” – magyarázza, aki szerint a járvány is hozzájárult, hogy a hajnali 3-kori ébredés gyakori jelenséggé váljon.

A szakértő azt tanácsolja, ahelyett, hogy ilyenkor problémamegoldásnak hitt agyalásba kapcsolnánk, inkább relaxáljunk, meditáljunk.

(via)

A stresszről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top