nlc.hu
Egészség

Több ezer rákbeteget nem diagnosztizáltak a járvány idején

A járvány kezdete óta 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget diagnosztizáltak

Rákbetegek ezrei „tűntek el” a járvány idején, jelenleg mintegy 5000 fel nem ismert beteg nem kap kezelést egy tanulmány szerint.
Mammográfia

A koronavírus-járvány kezdete óta, öt negyedév alatt 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget diagnosztiztáltak Magyarországon, mint a korábbi években – írja a Népszava a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság keddi konferenciáján ismertetett tanulmány nyomán.

Nyolc egészséggazdász – Elek Péter, Bécsi Rita, Fadgyas-Freyler Petra, Gervai Nóra, Szécsényi-Nagy Balázs, Tóth Manna, Váradi Balázs és Zemplényi Antal – azt vizsgálta, milyen hatása volt a Covid-járványnak a tüdő-, a vastag- és végbél-, valamint a mellrákkal érintett páciensekre nézve. Arra keresték a választ, hogy mennyivel kevesebb új daganatos beteget ismertek fel ezekben a betegségcsoportokban a járvány előtti időszakhoz képest.

A szakemberek arra jutottak, hogy

jelenleg mintegy 5000 fel nem ismert daganatos beteg nem kap kezelést.

Ez 1300 tüdőrákos, 2300 vastag- és végbélrákos és 1400 emlőrákos esetet jelent. Mindhárom daganattípusnál az idősebbek között csökkent jobban a felismert esetek száma. A kutatók szerint az ellátórendszer számára „láthatatlan” betegek sorsáról nem tudni semmit, valószínű, hogy ők később és már nehezebben kezelhetőként találkoznak az orvosokkal.

A tanulmány szerzői szerint annak, hogy ilyen sok beteget nem sikerült megtalálni, oka lehet a szervezett szűrések többszöri, időleges felfüggesztése, az ellátórendszer járvány alatti leterheltsége, a kórházi ellátások átszervezése is. Emellett romlott a szűréseken való részvételi hajlandóság is, sokan féltek orvoshoz fordulni.

(Kiemelt kép: AMELIE-BENOIST / BSIP via AFP)

Egészségügyi ellátás a járvány idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top