nlc.hu
Egészség

C+D-vitamin és a cink

Hogy segít a C+D-vitamin és a cink egy világjárvány kellős közepén? Itt a válasz

A C-D-vitamin és a cink igazi, ütős hármas lehet a vírusokkal folytatott harcban, ami egy világjárvány idején, és az influenza-szezon kezdetekor nem is olyan rossz hír, nem igaz? Lássuk, miért érdemes a napi rutin részévé tenni!

Egy világjárvány kellős közepén, amikor a megfázás- és influenzaszezon is már a nyakunkon van, érdemes nagyobb figyelmet fordítani immunrendszerünk erősítésére. Egy igazi mesterhármassal készítheted fel a szervezeted a vírusok támadásai ellen.

A jó öreg C-vitamin

A C-vitamin jelentősen javítja szervezetünk védekezőképességét. Immunerősítő hatását elsősorban antioxidáns tulajdonságának köszönheti. A C-vitamin ugyanis hozzájárul a túltermelődő szabad gyökök semlegesítéséhez. Ezáltal csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladások, valamint a fertőzések, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint óvja a DNS-t, és így lassítja a bőr öregedését.

Tudtad? Jelenleg már rendelkezésre állnak olyan eredmények, amik azt mutatják, hogy a C-vitamin nagy dózisban való adagolása hozzájárulhat a Covid-19 kezeléséhez.  (Forrás: Shakoor H. et al. Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3-fatty acids: Can they help against COVID-19? Maturitas 2021; 143:1-9.)

A C-vitamin számos élettani folyamat kihagyhatatlan szereplője, ugyanakkor az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért napi szinten, folyamatosan pótolni kell. Állandó vitatéma, hogy mennyi egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükséglete. Hivatalosan 80 mg körül határozzák meg, míg mások ennél jóval magasabb dózist ajánlanak. Nobel-díjas biokémikusunk, Szent-Györgyi Albert – akiknek először sikerült a vitamint izolálnia – napi 1000 mg C-vitamint szedett, sőt olykor még többet is.

A C-vitamint érdemes akár természetes formában – citrusok, a csipkebogyó, savanyú káposzta – segítségével vagy megbízható vitaminkészítménnyel a szervezetbe vinni.

D-vitamin, az igazi jó barát a vírusokkal teli hónapokban

Ősszel és télen, amikor a napfényes órák száma csökken, és nem tudunk elegendő időt a szabadban tölteni, érdemes tabletta formájában pótolni a D-vitamint. Zsírban oldódik, így, ha tehetjük étkezés előtt, vagy közben ajánlott bevenni, mert akkor tud legjobban hasznosulni a szervezet számára.

Ismert, hogy a D-vitamin fokozza a szervezet ellenállóképességét a légúti kórokozókkal szemben: megnehezíti azok nyálkahártyákon való átjutását, támogatja azok elpusztítását.

Tudtad? Vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a D-vitamin alacsony szervezetbeni szintje a Covid-19 magasabb előfordulási gyakoriságával és a betegség súlyosabb lefolyásával függ össze – olvasható a webbeteg.hu-n.

A Granadai Egyetem vizsgálatában arra keresték a választ a kutatók, hogy a koronavírus-fertőzöttekre hogyan hat a vitamin: 50 D-vitaminnal kezelt beteg közül mindössze 1 került intenzív osztályra , míg azok közül a betegek közül, akik nem kaptak D-vitamint, a fele intenzív ellátásra szorult.

A szervezetben a megfelelő D-vitamin tehát elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, így a különféle betegségek kialakulásának megelőzéséhez is. Egy felnőtt szervezetnek napi 1500-2000 NE-re van szüksége ahhoz, hogy az immunrendszere megfelelően fel tudja venni a harcot a kórokozókkal szemben, míg a 18 év alatti gyermekeknek 500-1000 NE a napi ajánlott mennyiség.

C+D és a cink = a nyerő csapat!

A cink nagyon fontos szerepet játszik az egészséges immunrendszer megőrzésében, a megfelelően működő DNS-szintézisben, az optimális gyerekkori növekedésben és a sebgyógyulásában. A légúti fertőzések megelőzésében az egyik legfontosabb nyomelemnek számít!

Sokan úgy gondolják, azokat a mikromennyiségeket, amikre az ásványi anyagokból, nyomelemekből a szervezetnek folyamatosan szüksége van, biztosan pótoljuk a megfelelő táplálkozással. Sajnos ez sem feltétlenül igaz: a cink felszívódását például akadályozzák a kukoricában, hüvelyesekben, olajos magvakban lévő fitátok, de azzal is cinkhiányt kockáztatunk, ha nem fogyasztunk elegendő vörös húst.  A legjobb cinkforrások közé tartoznak a hüvelyesek, hús, diófélék, hal és más tengeri herkentyűk, teljes kiőrlésű gabonapelyhek és tejtermékek.

Ha kevés cink van a szervezetben, csökken a szervezet ellenálló képessége a kórokozókkal szemben, és fordítva: megfelelő mennyiségű cink jelenléte támogatja az immunrendszer megfelelő működését.

A cink ajánlott napi bevitele (RDA) nők esetében 8 milligramm (mg), férfiak esetében 11 mg.

Tudtad? Bizonyított tény, hogy a cink gátolja a különféle vírusok, köztük a koronavírusok szaporodását, fehérjeszintézisét. Van olyan vizsgálat, ami alapján a cink adása a Covid-19 tünetek javulásához vezet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top