nlc.hu
Egészség

Egyszerre diagnosztizálták a mellrákot a testvérpáránál.

Ez az ausztrál testvérpár egyszerre küzdött meg a mellrákkal

Amikor a brisbane-i testvérek, Aisling és Margaret Cunningham elhatározták, hogy együtt indítanak vállalkozást, nem gondolták, hogy végül együtt kell megküzdeniük a mellrákkal is.

Az élet sajnos úgy hozta, hogy a 49 és 46 éves nőnél külön-külön, pár hét különbségezel mellrákot diagnosztizáltak. Most azért osztják meg a történetüket, hogy ezzel is arra ösztönözzék a nőket, hogy 40 éves koruktól kezdve járjanak rendszeresen mammográfiára és mellvizsgálatra. Ők nem tettek így, a kétgyermekes anyuka, Margaret is csak későn vette észre a bajt. Nála tavaly augusztusban diagnosztizálták a betegséget, miután jelentős elváltozást vett észre a mellein. A vizsgálat után az orvosok még aznap azt mondták neki,  hogy 99 százalékig biztosak benne, hogy mellrákról van szó.

Mellrák

Fotó: Pexels

A vizsgálatok megerősítették a lobuláris emlőrák (más néven invazív lobuláris karcinóma) diagnózisát, amely a mellrák egy olyan típusa, amely a tejtermelő mirigyekben kezdődik. Szinte azonnal elkezdték nála a kemoterápiát, ezt követte két műtét, majd, további 30 alkalomnyi sugárkezelés, amelyet naponta kapott. Jelenleg vényköteles gyógyszereket szed, és egy csípőprotézis műtétre vár a kemoterápia egy sajnálatos mellékhatása, az úgynevezett avaszkuláris nekrózis miatt.

Még fel sem ocsúdtak Margaret diagnózisának a hírétől, jött a második sokk: pár héttel később, kiderült a testvérének is mellrákja van, csak egy másik fajtája. Az orvosok azt mondák, hogy fatális véletlenről van szó, nincs genetikai oka annak, hogy szinte egyszerre lettek betegek.  Aislinget és Margaretet pár hét különbséggel kezdték el kezelni.  Aislinget először megműtötték, kettős masztektómián esett át, amit három hónapos kemoterápia követett.

Most is hormonblokkoló kezeléseket kapok. Sugárkezelésre nem volt szükségem, mert megtörtént a masztektómia. Így az én kezelésem egy kicsit rövidebb volt, mint Margité, de még így sem volt szép” magyarázta Aisling a Yahoonak, hozzátéve, hogy végig támogatták egymás, sőt, mindezek közepette úgy döntöttek, hogy elindítják a Lula Eye Mask nevű vállalkozásukat, amelynek ötletével Margaret még azelőtt állt elő, hogy bármelyiküknél rákot diagnosztizáltak volna.

A vállalkozást végül a betegség és a gyógyulás miatt idén júliusban indították útjára, és azt mesélik, hogy azóta megannyi pozitív visszajelzés érkezett. a vásárlóktól. Bár a terméket bárki használhatja, többen megírták a saját betegségük történetét, vagy csak azt, hogy a kezelés alatt ők is a testvérpár maszkját használták. „Jó volt beszélgetni más emberekkel, akik szintén kezeléseken mennek keresztül, és reméljük, hogy ezzel is segíthetünk másoknak” – mondta Margaret.

Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top