nlc.hu
Egészség

Stressz okozta emésztési problémák

Nem veszi be a gyomrunk – milyen emésztési problémákat okoz a stressz?

Nem városi legenda! Hidd el, hogy a stressz, számos testi tünetet produkál, például a gyomrunkban...

Nyugtalanság, gyomorfájdalom, túlzott gyomorsav-termelődés, hasmenés, vagy éppen szorulás. Csak néhány azokból az emésztési problémákból, amelyet a túlzott stressz képes okozni.

A stressz az oka egy csomó bajnak

Amikor rosszul alszunk, sokat fáj a fejünk, vagy éppen túlságosan sűrűn rohangálunk a mosdóba, akkor bizony a fokozott stressz is okozhatja a tüneteket. Az idegeskedés, a szorongás és a sokszor csak „gyomoridegként” emlegetett stresszes életmód nagyban befolyásolja az emésztőszervek működését. A hétköznapokban igazi mumus lehet a stressz, hiszen puffadást okozhat, vagy éppen folyamatosan arra „kényszerít” minket, állandóan figyeljünk arra, hogy legyen a közelben egy mosdó.

Stresszes állapotban ugyanis az emésztésünk  azonnal megváltozik a nyugalmi állapothoz képest. Ennek oka, hogy a központi idegrendszerünk stresszes helyzetekben befolyásolja az emésztőrendszer izmainak összehúzódását, valamint csökkenti az emésztéshez szükséges váladékokat is.

A stresszes életmód hatására, a legtöbb esetben gyomortájéki fájdalom jelentkezik, mely részben a bélflóra felborult egyensúlynak köszönhető. De legalább ilyen sűrűn okoz a stressz túlzott gyomorsav-termelődést, amely hamar vezethet reflux kialakulásához. A fájdalom leginkább a felhasban jelentkezik, s többnyire puffadással és diszkomfortérzéssel jár együtt. Ritkább esetben hányás is kísérheti a fenti tüneteket. 

Nem csak a felnőtteket érinti!

Bár a stressz okozta testi tüneteket korábban a felnőttek betegségének tartották, ma már tudjuk, hogy a túlzott idegeskedés, a versenyhelyzetben való szorongás már gyerekkorban is képes komoly problémákat okozni. Már a legkisebbeknél is kialakulhat émelygés, hasi fájdalom, de akár hányás is. 

Irritábilis bél szindróma, a rettegett mumus

Nem túlzás azt állítani, hogy az irritábilis bél szindróma kialakulásában kulcsszerepe van a stressznek. Szorongás, idegeskedés következtében hasi fájdalom jelentkezhet, ami gyakran párosul székelésre elmúló, erős görccsel. Az irritáblis bél szindrómában szenvedőknél váltakozva jelenik meg a hasmenés és a székrekedés. Gyakran az ettől szenvedők csak akkor érzik magukat biztonságban, ha a közelükben mosdó van. Ettől aztán az egyébként is szorongó alkatú emberekben tovább növekszik a félelem, és ebből az ördögi körből egyre nehezen kiszabadulni, hiszen a folyamatos emésztési problémák okozta testi tünetek még jobban megnehezítik az életüket. 

Nő gyomorfájás

A stressz okozta emésztési zavarokkal muszáj foglalkozni (Fotó: Profimedia)

A stressz okozta testi tüneteket mindig komolyan kell venni! Ha hosszú ideje fennálló problémáról van szó, mindenképpen érdemes felkeresni egy szakorvost. Bizonyos esetekben a pszichológus bevonása is legalább annyira hatékony és szükséges, mint az étkezés radikális megváltoztatása. Érdemes a problémának megfelelő gyógyvizes ivókúra megkezdése is – szakorvosi felügyelet mellett –, valamint az esetleges káros szenvedélyek elhagyása.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top