nlc.hu
Egészség

Egyre több a koronavírusos beteg gyerek

Egyre több a covidos gyerek, és többen kerülnek kórházba is

Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a delta variáns miatt sokkal több a beteg gyerek, mint az előző járványhullámokban.
Egy fiatal lányt oltanak be a koronavírus ellen

Két hét alatt megháromszorozódott, és rekordszinten van a 15 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Inforádiónak azt mondta, valóban sokkal több a beteg gyerek, mint az előző járványhullámokban, ráadásul sokkal többen kerülnek kórházba. Eddig arról volt szó, hogy a gyerekeknél nem igazán okoz tüneteket a koronavírus, ám a delta variáns miatt ez megváltozott.

A gyerekeknél a jellemző tünetek közül a korábbiakkal ellentétben gyakoribb a hasfájás, a hasmenés, a hányás, emellett a láz, a gyengeség és a felső légúti tünetek, a nátha, a köhögés. Kórházba kerülés okai elsősorban a gyengeség, táplálási nehézség, nagyon erős hasfájás, hasmenés vagy tüdőgyulladás, súlyos esetekben akár légzési elégtelenség. Vannak intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is, szerencsére az nagyon ritka, hogy lélegeztetőgépre is kerüljenek.

Közben a tervezettnél egy héttel korábban elkezdik kiszállítani az Európai Unióban – így Magyarországon is – az 5-11 éves korosztálynak kifejlesztett Pfizer védőoltást. Havasi Katalin szerint fontos a gyerekek oltása is, mert most a vírustól kell igazán félni, nem a védőoltástól. Hozzátette: a házi gyermekorvosok egyelőre nem kapták meg az eljárásrendet és a pontos kezdési időpontot.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top