nlc.hu
Egészség

5-11 éves gyerekek regisztrációja az oltásra

Megvan, mikor lehet jelentkezni az 5-11 éves gyerekek oltására

Az oltópontokon és a háziorvosi rendelőkben is megkaphatják majd az 5-11 éves gyerekek a vakcinát.

December 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni a szülők az 5-11 éves gyerekeik oltására – derül ki a hvg.hu birtokába került körlevélből, melyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő küldött a házi gyerekorvosoknak.

A tájékoztatás szerint az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer/BioNTech-vakcina december 14-én érkezik Magyarországra. A védőoltásokat a kórházi oltópontokon, valamint a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják.

A gyerek oltása újabb feladatot jelent a háziorvosoknak: a levélben az is szerepel, hogy fel kell mérniük, hány gyereket akarnak náluk beoltatni a szülők. Erre öt napjuk van, december 7. a határidő, a vakcinákat pedig az előzetes igények alapján fogják szétosztani az országban. Mivel az ampulla 10 adagot tartalmaz, rendelőként 10 fős csoportokat kell létrehozni.

Egy kislány beoltanak a koronavírus elleni vakcinával

A kilencéves Josie Murdoch megkapja az első adag koronavírus elleni védőoltását az Észak-Karolina állambeli Chapel Hillben 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Gerry Broome)

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) november 25-én engedélyezte a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltását az 5-11 éves gyerekek számára is. Pár napja kiderült, hogy a tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-től kezdik kiszállítani az adagokat az Európai Unióban.

Orbán Viktor korábban azt mondta, az első szállítmányban 130 ezer adag lesz, és utána folyamatosan fogják szállítani számunkra a gyerekek számára elérhető vakcinát, összesen 2 millió adagot kötöttünk le. 

A Comirnaty nevű vakcina összetétele megegyezik azzal, mint amit a felnőttek és az idősebb gyerekek eddig kaptak. Az 5-11 éves gyerekeknél azonban az adag harmada lesz – 30 helyett 10 mikrogramm – a 12 éves vagy annál idősebb embereknél alkalmazott mennyiségnél.

Gyerekek oltása az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top