nlc.hu
Egészség

A WHO az omikronról

A WHO szerint még nincs halálos áldozata az omikronnak, eddig 38 országban jelent meg

Az Egészségügyi Világszervezet egyetlen omikronos halálesetről sem tud.

A WHO szerint hetekbe telhet, mire megállapítják, mennyire fertőző az omikron variáns, illetve, hogy mennyire súlyos megbetegedést okoz és mennyire hatásosak ellene a meglévő vakcinák és kezelések. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor azt közölte, hogy nem tud a koronavírus új mutációhoz köthető halálesetről – írja a hvg.hu.

oltás

Egyelőre nem tudni, mennyire hatásosak a jelenlegi vakcinák az omikron ellen – Fotó: MTI/Komka Péter

A WHO szerint néhány hónapon belül ez új koronavírus-variáns okozhatja az európai Covid-megbetegedések több mint felét, mivel az omikron – amely már 38 országban jelen van – gyorsabban terjedhet más változatokhoz képest, és az újrafertőződés fokozott kockázata is fennáll az esetében.

Nálunk még nincs

Magyarországon a jelenlévő mintákban még nem detektálta az omikron variánst a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A napokban egyébként már a “közvetlen szomszédságunkban”, Ausztriában, Csehországban, Németországban és Olaszországban is felbukkant az omikron, amit először a dél-afrikai térségben fedeztek fel.

Tünet a fáradtság

Az omikronnak egyébként szokatlan tünetei lehetnek. A betegek súlyos kimerültségre, fáradtságra panaszkodtak, de nem vesztették el az ízérzékelést vagy a szaglást. Sőt magas pulzusszám is jelentkezett náluk. A tünetek nagyon mások és sokkal enyhébbek, mint a korábban coviddal kezelteknél.

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top